Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα ανόδου στις ευρωαγορές

Νέα άνοδο σημείωσε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Κέρδη στα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο. Οριακή πτώση για FTSE 100. «Βουτιά» 3% για το πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές μετά την απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, όπως ανέμεναν οι επενδυτές.

Στο μεταξύ, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών συρρικνώθηκε η δραστηριότητα στις βιομηχανίες της ευρωζώνης τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit.

Όπως ανακοινώθηκε, o PMI του τομέα μεταποίησης διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 46,5 μονάδες, οριακά υψηλότερα από τις 46,4 μονάδες της αρχικής εκτίμησης, αλλά χαμηλότερα των 47,6 μονάδων του Ιουνίου.

Πρόκειται για τον έκτο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης κινείται κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Η μέτρηση του Ιουλίου ήταν η χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2012.

Παράλληλα, τη διατήρηση των Βρετανικών επιτοκίων στο 0,75% αποφάσισαν ομόφωνα οι Υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, ενώ παράλληλα αποφάσισαν να διατηρήσουν τον στόχο για αγορά gilt στα 435 δισ. Στερλίνες και της αγοράς εταιρικών ομολόγων στα 10 δισ. Στερλίνες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβη, παράλληλα, σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη. Οι προβλέψεις της BoE υποθέτουν πως η Βρετανία θα αποφύγει ένα “σοκ” στο “Brexit”, ωστόσο αναμένει ο ρυθμός ανάπτυξης να διαμορφωθεί φέτος και του χρόνου στο 1,3%, έναντι του 1,5% και 1,6% αντίστοιχα, που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Από πλευράς εταιρικών αποτελεσμάτων, πτώση 26% κατέγραψαν τα κέρδη της Royal Dutch Shell το β' τρίμηνο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 μηνών, λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας και των αδύναμων επιδόσεων στις δραστηριότητες αερίου, διύλισης και χημικών της εταιρείας.

Επιπλέον, η BMW ανακοίνωσε ότι περιορίστηκαν τα κέρδη της το χρονικό διάστημα του δεύτερου τριμήνου της φετινής χρονιάς λόγω των δαπανών που έκανε για την ανάπτυξη των νέων οικολογικών αυτοκινήτων.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου υποχώρησαν κατά 20%, λόγω των συναλλαγματικών διαφόρων και του αυξανόμενου κόστους κατασκευής ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,5% στις 387 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση μόλις 0,03% στις 7.584 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,53% στις 12.253 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,7% στις 5.557 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,75% στις 9.038 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,79% στις 21.566 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 3% στα 56,88 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,7% στα 1.427 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1062 από 1,1078 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v