Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες αναταράξεις στις αγορές από τους δασμούς Τραμπ

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές. Ισχυρές πιέσεις στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου και τον δείκτη βασικών πόρων. Σε ιστορικό χαμηλό τα γερμανικά yields. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές, καθώς οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στην αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων όπως τα ομόλογα, μετά τις νέες προειδοποιήσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως από 1ης Σεπτεμβρίου θα επιβάλλει δασμούς 10% σε κινεζικές εισαγωγές 300 δισ. δολαρίων.

Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 1,92% στις 380 μονάδες, 1,95% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.436 μονάδες, 2,56% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.414 μονάδες και 2,4% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.960 μονάδες.  Ο δείκτης Stoxx Basic Resources κάνει "βουτιά" 4%, ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευής τσιπ σημειώνουν απώλειες από 4% έως και 10%.

Στην Ασία, ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κατέγραφε απώλειες 1,6% στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου, ο Nikkei έκανε βουτιά 2,11%, ο Hang Seng 2,3% ενώ ο Shanghai Composite υποχωρούσε κατά 1,4%.

Εξάλλου, απώλειες προοιωνίζονται και στην Wall Street, καθώς τα futures των δεικτών S&P 500, Dow Jones και Nasdaq υποχωρούν έως 0,7%

Η ανακοίνωση του Τραμπ, που ήρθε μια ημέρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των διαπραγματευτών ΗΠΑ-Κίνας χωρίς ενδείξεις προόδου, σηματοδοτεί το τέλος της «ανακωχής» στον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Τα κινεζικά ΜΜΕ δήλωσαν πως πλέον η εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ «απέχει περισσότερο», το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε πως δεν εκβιάζεται και απείλησε με αντίμετρα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επέρριψε ευθύνες στην Κίνα, λέγοντας πως «οι δεκαετίες κακής συμπεριφοράς» του Πεκίνου εμπόδισαν το ελεύθερο εμπόριο και οδήγησαν την Ουάσινγκτον να επιβάλλει δασμούς.

Η απειλή νέων δασμών προκάλεσε μαζική φυγή προς ασφαλή καταφύγια, όπως χρυσός, γεν και ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου μάλιστα να καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό στο -0,529%.

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, υπέστη πλήγμα σήμερα το πρωί καθώς το φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα κέρδισε τη βουλευτική έδρα στις επαναληπτικές εκλογές του Brecon και Radnonshire στην Ουαλία, από τους Συντηρητικούς.

Η απώλεια της έδρας αυτής μειώνει την πλειοψηφία του Τζόνσον στη βουλή σε μόλις μία, εν όψει της αναμενόμενης συζήτησης του σχεδίου του για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v