Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Με πτώση άνω του 3% έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Ενισχύεται το ευρώ. Άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό.

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές καθώς η απειλή Τραμπ για επιβολή επιπλέον δασμών 10% σε κινεζικά προϊόντα από 1η Σεπτεμβρίου επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για το εμπόριο.

Επιπλέον σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται σήμερα το βράδυ να προχωρήσει σε ανακοίνωση αναφορικά με το εμπόριο με την Ευρώπη.

Όπως ήταν αναμενόμενο η είδηση αυτή προκάλεσε νέες πιέσεις στις ευρωαγορές.

Στο μεταξύ, αύξηση 1,1% κατέγραψε τον Ιούνιο, σε μηνιαία βάση, το λιανικό εμπόριο στην ευρωζώνη, ένδειξη πως οι καταναλωτές μπορεί να στηρίξουν την οικονομία.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat ήταν πολύ καλύτερα του αναμενόμενου, καθώς οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πως οι λιανικές πωλήσεις θα αυξάνονταν κατά 0,2% σε σχέση με τον Μάιο.

Στο εταιρικό μέτωπο, βελτιωμένα αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο β’ τριμήνου όσο και σε επίπεδο α’ εξαμήνου ανακοίνωσε η Royal Bank of Scotland, η οποία θα διανείμει μέρισμα 1,7 δισ. στερλινών. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του α’ εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 2,1 δισ. στερλίνες από 888 εκατ. στερλίνες το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ τα προ φόρων κέρδη σημείωσαν άνοδο 48% σε σχέση με πέρυσι, στα 2,7 δισ. στερλίνες, υψηλότερα από τα 2,3 δισ. στερλίνες που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και ενώ η κυβέρνηση θέλει μια καλύτερη συμφωνία διαζυγίου, θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία εκτός κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συναινέσει σε μια καλύτερη ρύθμιση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας Σατζίντ Τζαβίντ.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 2,46% στις 378 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 2,34% στις 7.407 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 3,11% στις 11.872 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 3,57% στις 5.359 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 1,56% στις 8.897 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 2,4% στις 21.046 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 2,6% στα 55,33 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 1,7% στα 1.457 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1101 από 1,1084 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v