Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι πωλητές στις ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ισχυρή άνοδο της Τετάρτης. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές καθώς η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, επανέφερε στο προσκήνιο της ανησυχίες για επικείμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, ανέβασε ταχύτητα η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, με βοήθεια από τον τομέα των υπηρεσιών, ενώ ο κλάδος της μεταποίησης συρρικνώθηκε με πιο χαμηλό ρυθμό.

Ωστόσο οι φόβοι για τον εμπορικό πόλεμο ρίχνουν τις προσδοκίες για το μέλλον στο πιο αδύναμο σημείο των τελευταίων έξι ετών.

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο σύνθετος προκαταρκτικός δείκτης ΡΜΙ – που θεωρείται καλή ένδειξη για την οικονομική υγεία – ανήλθε στις 51,8 μονάδες τον Αύγουστο, από 51,5 τον Ιούλιο. Ηταν υψηλότερα από την πρόβλεψη των 51,2 μονάδων, που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters.

Παράλληλα, συνεχίζει να «δίνει μάχη» ο ιδιωτικός τομέας στη Γερμανία τον Αύγουστο, καθώς η ύφεση στη μεταποίηση επιβαρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ και ο τομέας των υπηρεσιών κατέβασε ελαφρώς τόνους.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος ΡΜΙ δείκτης της Markit, που παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, ενισχύθηκε στις 51,4 μονάδες από 50,9 τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Reuters, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών του Reuters, οι οποίοι ανέμεναν ότι θα φτάσει στις 50,5 μονάδες.

Παράλληλα, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ σύμφωνα με τα οποία, οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας ανησυχούν ότι η ανάπτυξη είναι ακόμη πιο αδύναμη από αυτή που πίστευαν νωρίτερα, ενώ ένα πακέτο μέτρων ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστούν την επιβράδυνση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε αυτά παρουσιάζονται οι επιλογές που είναι στο τραπέζι της ΕΚΤ και που περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό περικοπών επιτοκίων, αγορών assets και αλλαγών στο guidance για τα επιτόκια.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,4% στις 374 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,05% στις 7.128 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,43% στις 11.747 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,87% στις 5.388 μονάδες.

Επιπλέον, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,17% στις 8.716 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,14% στις 20.816 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση 0,6% στα 55,34 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,4% στα 1.510 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά υψηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,1088 από 1,1086 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v