Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε yields, ΡΜΙ, Ιταλία

Δεύτερη αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, καθώς μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed, το 2ετές Treasury πέρασε υψηλότερα από το 10ετές. Στο επίκεντρο η ιταλική πολιτική σκηνή. Πιέσεις στην Ασία.

Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε yields, ΡΜΙ, Ιταλία

Σε θετικό κλίμα γυρίζουν οι μετοχές σε Φρανκφούρτη, Μιλάνο και Μαδρίτη την Πέμπτη, μετά την αρνητική έναρξη συνεδριάσεων και τη νέα αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων στις ΗΠΑ -η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου πέρασε υψηλότερα από αυτή του 10ετούς Treasury, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX αν και άνοιξε με πτώση κατά 0,47%, γυρίζει θετικά (+0,27%), καθώς κινήθηκε ανοδικά ο σύνθετος ΡΜΙ τον Αύγουστο.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,25%, ενώ ο CAC στο Παρίσι παραμένει αμετάβλητος. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κερδίζει 0,9%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ ενισχύεται κατά 0,31%, καθώς ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα φαίνεται αποφασισμένο να «τρέξει» τις πολιτικές εξελίξεις. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,1%.

Η καμπύλη αποδόσεων, που παρακολουθείται ως ένδειξη για επικείμενη ύφεση, για λίγο αντιστράφηκε την Τετάρτη, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο πρωινό trading της Πέμπτης υποχωρεί 1,3 μονάδα βάσης, στο 1,564%, ενώ του 2ετούς με πτώση κατά 2,1 μονάδες βάσης, στο 1,548%.

Τα πρακτικά έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται να βρέθηκαν σε δίλημμα, για το αν θα έπρεπε να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων και συγκεκριμένα κατά 50 μονάδες βάσης προκειμένου να τονωθεί ο πληθωρισμός που είναι ιδιαίτερα χαμηλός.

Και ενώ υπήρξε συζήτηση για μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων, ήταν κοινή η θέση των αξιωματούχων πως δεν θα πρέπει να δώσουν την εντύπωση ότι σχεδιάζουν περισσότερες  μειώσεις, όπως αναφέρουν τα πρακτικά. Δηλαδή ότι η μείωση των επιτοκίων είναι μια αναπροσαρμογή της πολιτικής της Fed και όχι η αρχή ενός επιθετικού κύκλου χαλάρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed στη διήμερη συνεδρίαση 30-31 Ιουλίου μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης.

Στο προσκήνιο η ιταλική πολιτική σκηνή, αφότου η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε την Τετάρτη ότι προετοιμάζεται για συνομιλίες μα το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων, για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού, μετά την κατάρρευση του προηγούμενου ανάμεσα στο Πέντε Αστέρων και την ακροδεξιά Λέγκα.

Από άποψη δεδομένων, ανέβασε ταχύτητα η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, με βοήθεια από τον τομέα των υπηρεσιών, ενώ ο κλάδος της μεταποίησης συρρικνώθηκε με πιο χαμηλό ρυθμό.

Ωστόσο οι φόβοι για τον εμπορικό πόλεμο ρίχνουν τις προσδοκίες για το μέλλον στο πιο αδύναμο σημείο των τελευταίων έξι ετών.

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο σύνθετος προκταρκτικός δείκτης ΡΜΙ – που θεωρείται καλή ένδειξη για την οικονομική υγεία – ανήλθε στις 51,8 μονάδες τον Αύγουστο, από 51,5 τον Ιούλιο. Ηταν υψηλότερα από την πρόβλεψη των 51,2 μονάδων, που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανησυχούν ότι η ανάπτυξη είναι ακόμη πιο αδύναμη από αυτή που πίστευαν νωρίτερα, ενώ ένα πακέτο μέτρων ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστούν την επιβράδυνση, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής τους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε αυτά παρουσιάζονται οι επιλογές που είναι στο τραπέζι της ΕΚΤ και που περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό περικοπών επιτοκίων, αγορών assets και αλλαγών στο guidance για τα επιτόκια.

«Αυτό που εκφράστηκε είναι ότι οι διάφορες απόψεις πρέπει να θεωρηθούν ως ένα πακέτο, πχ ένας συνδυασμός εργαλείων με σημαντική συμπληρωματικότητα και συνέργειες», δηλώνει η ΕΚΤ.

«Η εμπειρία έχει δείξει ότι ένα πακέτο –όπως ο συνδυασμός μείωσης επιτοκίων και αγορών assets- είναι πιο αποτελεσματικό από μία σειρά επιλεκτικών δράσεων», προσθέτει.

Χαμηλότερα και τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς για τέταρτο συνεχόμενο μήνα συρρικνώθηκε η μεταποίηση στην Ιαπωνία, τον Αύγουστο.

Ο Jibun Bank ΡΜΙ για τη μεταποίηση αυξήθηκε στις 49,5 μονάδες από 49,4 τον Ιούλιο –παρέμεινε ωστόσο χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύει το Reuters, ο τομέας υπηρεσιών αναπτύχθηκε με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, υποδηλώνοντας ότι η εγχώρια ζήτηση συνεχίζει να αντισταθμίζει κάποιες ισχυρές εξωτερικές πιέσεις στην οικονομία.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v