Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στο επίκεντρο ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος, καθώς από χθες, κινεζικά προϊόντα ύψους $112 δισ. φορολογούνται με 15% αντί 10%, προκαλώντας αντίστοιχη αντίδραση του Πεκίνου. Κλειστή η Wall Street σήμερα.

Ηπιες θετικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, καθώς ξεκινάει νέος γύρος δασμών ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις ενδείξεις για επανέναρξη συνομιλιών τον Σεπτέμβριο.

Από χθες, κινεζικά προϊόντα ύψους 112 δισ. δολαρίων φορολογούνται με 15% αντί 10% ενώ το Πεκίνο αντέδρασε αυξάνοντας ανάλογα τη φορολόγηση αμερικανικών προϊόντων.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,9%, στο Παρίσι ο CAC κινείται οριακά θετικά. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται ελαφρώς ανοδικά (+0,06%), ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κερδίζει 0,8%.

Μικτά πρόσημα στην Ασία, με τις εγχώριες μετοχές να οδηγούν τα κέρδη, ενώ στο Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία κινήθηκαν αρνητικά.

Κλειστή η Wall Street σήμερα για τον εορτασμό της Ημέρας Εργασίας (Labor Day). 

Στο μέτωπο των δεδομένων, για έβδομο μήνα συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, καθώς η συνεχόμενη πτώση στη ζήτηση ρίχνει την αισιοδοξία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit.

Το γεγονός ενδυναμώνει τις προσδοκίες για νομισματική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός δείκτης ΡΜΙ για τη μεταποίηση είναι σε ευθυγράμμιση με την πρώτη εκτίμηση, στις 47 μονάδες.

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, είναι υψηλότερα, καθώς τότε είχε φτάσει στις 46,5 μονάδες και στο πιο χαμηλό σημείο από τον Δεκέμβριο του 2012.

Ωστόσο, διαμορφώνεται αρκετά χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v