Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εμπόριο έδωσε φτερά στις ευρωαγορές

Δυναμική η παρουσία των αγοραστών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη να σημειώνει «άλμα» 2,9%. Ενισχύεται το ευρώ. Υψηλότερα το πετρέλαιο.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές καθώς επικρατεί αισιοδοξία στο μέτωπο των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας.

Ειδικότερα, την Πέμπτη ξεκίνησαν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας με τον Ντόναλντ Τραμπ να τις χαρακτηρίζει πολύ καλές.

Στο μεταξύ, οι 27 χώρες που παραμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit εξουσιοδότησαν σήμερα τον διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ να πραγματοποιήσει έναν ακόμα γύρο εντατικών και κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία, όπως δήλωσαν δύο υψηλόβαθμες πηγές.

«Είναι ένα τούνελ με ένα πολύ μικρό φως στο τέλος του», δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει πολύ μεγάλη ελπίδα στην ευρωπαϊκή πλευρά ότι μπορεί να συναφθεί μια συμφωνία διαζυγίου πριν την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας στις 31 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφησε  να εννοηθεί ότι οι «επόμενες λίγες ώρες» μπορεί να είναι κρίσιμες σε ό,τι αφορά την πιθανότητα μιας σημαντικής εξέλιξης για μια συμφωνία για το Brexit.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης καταναλωτή στη Γερμανία –εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης- ενισχύθηκε κατά 0,9% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, σε μηνιαία βάση υποχώρησε κατά 0,1%.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 2,31% στις 391 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,84% στις 7.247 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,73% στις 12.511 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,73% στις 5.665 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 1,86% στις 9.273 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 1,88% στις 21.165 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,5% στα 54,32 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 1% στα 1.485 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1044 από 1,1004 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v