Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα ανόδου στις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αισιοδοξία για το εμπόριο. Ενισχύεται το ευρώ. Κάτω από τα 1.500 δολ./oz o χρυσός.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές καθώς επέστρεψε η αισιοδοξία στο εμπόριο μετά την γνωστοποίηση ότι Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε.

Στο μεταξύ, μεγαλύτερη πτώση από αυτή που αναμενόταν σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Αύγουστο, ενισχύοντας τις προβλέψεις που θέλουν τη βουτιά στον τομέα της μεταποίησης να «σπρώχνει» τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία στην ύφεση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ενημέρωσε ότι οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1,8% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,5%.

Το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε στα 18,1 δισ. ευρώ μετά την ανοδική αναθεώρηση του Ιούλιου (20,5 δισ. ευρώ).

Στη Μεγάλη Βρετανία, σε πορεία αποφυγής της ύφεσης βρίσκεται η οικονομία, λίγο πριν την προγραμματισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Οικονομία, παρά τη μικρή πτώση του ΑΕΠ τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το Reuters, η ανάπτυξη «έτρεξε» με ρυθμό 0,3% τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Ωστόσο, μόνο τον Αύγουστο, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, έναντι προσδοκίας για αμετάβλητο αποτέλεσμα (τον Ιούλιο αναθεωρήθηκε σε +0,4%).

Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Ιρλανδός ομόλογός του ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι βλέπουν περιθώρια να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit, οδηγώντας τη στερλίνα σε ισχυρή άνοδο.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,65% στις 382 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,28% στις 7.186 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,58% στις 12.164 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,27% στις 5.569 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 1,25% στις 9.104 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 1,03% στις 21.756 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1% στα 53,12 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,9% στα 1.499 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1015 από 1,0970 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v