Η κινεζική οικονομική αδυναμία ρίχνει τις ευρωαγορές

Επεκτάθηκε η πτώση των κινεζικών εξαγωγών και εισαγωγών τον περαασμένο μήνα, βουτιά έκαναν οι πωλήσεις αυτοκινήτων. Η αρνητική κίνηση της Κίνας επιβαρύνει το κλίμα στο σημερινό trading, παρά την πρώτη φάση εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Η κινεζική οικονομική αδυναμία ρίχνει τις ευρωαγορές

Ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος και τα στοιχεία της κινεζικής οικονομίας βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο των επενδυτών, με την αδυναμία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου να ρίχνει το βάρος της στο κλίμα.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης (-0,2%), στο Παρίσι ο CAC 0,4%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 0,5% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 0,3%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται 0,5% χαμηλότερα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να αναβάλουν την αύξηση των δασμών από 25% στο 30%, σε κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισ. δολαρίων, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει την Τρίτη. Ως αντάλλαγμα θα δοθούν κάποιες παραχωρήσεις από την Κίνα, κυρίως σε ότι αφορά την αγορά αγροτικών προϊόντων.

Αυτή η «προκαταρκτική» συμφωνία που περιέγραψε ο Τραμπ ως «ουσιαστική πρώτη φάση συμφωνίας» αναμένεται, γράφουν οι Financial Times να προσφέρει κάποια ανακούφιση στην παγκόσμια οικονομία και να ηρεμήσει τις αγορές που φοβήθηκαν περαιτέρω κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο. 

ΗΠΑ και Κίνα αναμένεται να ολοκληρώσουν το κείμενο της περιορισμένης συμφωνίας τις επόμενες πέντε εβδομάδες πριν από μια πιθανή συνάντηση Τραμπ – Σι. Αν αυτό συμβεί θα επιτρέψει στον Τραμπ να μιλήσει για πρόοδο και να πάρει πολιτικές ανάσες σε μια δύσκολη για αυτόν στιγμή.

Στο μέτωπο των δεδομένων, όμως, επιταχύνθηκε η πτώση των κινεζικών εξαγωγών τον Σεπτέμβριο ενώ οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, υπογραμμίζοντας την αδυναμία της οικονομίας και την ανάγκη για περισσότερα κίνητρα, καθώς ο συνεχίζεται ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι εξαγωγές του Σεπτεμβρίου υποχώρησαν 3,2% σε σύγκριση με τον περσινό μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν αρνητική κίνηση ύψους 3%, μετά την πτώση κατά 1% του Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, οι κινεζικές πωλήσεις αυτοκινήτων έκαναν βουτιά τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας την 15 μηνιαία πτώση στους τελευταίους 16 μήνες. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση την τελευταία εικοσαετία, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει την μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κινεζική ένωση επιβατικών αυτοκινήτων ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις βυθίστηκαν κατά 6,6% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι, στο 1,81 εκατ.

Στο μέτωπο του Brexit, «μένει πολλή δουλειά να γίνει», προειδοποίησε χθες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις διαπραγματεύσεις, Μισέλ Μπαρνιέ, μετά την ολοκλήρωση των «εποικοδομητικών συνομιλιών» του σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους του Λονδίνου, σε μία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, καθώς μένουν 19 ημέρες από την ημερομηνία του διαζυγίου.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,2%, στο $1,1017 ενώ η στερλίνα διολισθαίνει κατά 0,6% και αλλάζει χέρια στο 1,2575 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v