Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη πτώση στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οριακή πτώση για το ευρώ. Ισχυρές πιέσεις στο πετρέλαιο. Ανακάμπτει ο χρυσός.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στο εμπόριο.

Ειδικότερα, ο Στίβεν Μνούτσιν, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν μία συμφωνία πρώτης φάσης, η οποία διαχειρίζεται βασικά στοιχεία της εμπορικής διαμάχης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, το Πεκίνο φέρεται να επιδιώκει περισσότερες συζητήσεις πριν κλείσει οριστικά η «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας.

Πίσω στην Ευρώπη, περισσότερο από το αναμενόμενο, ενισχύθηκε η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Αύγουστο. Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ενημέρωσε ότι η παραγωγή στις 19 χώρες της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση. Ηταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών για άνοδο κατά 0,3%. Η θετική κίνηση ήταν μόλις η τρίτη το 2019 και αντιστάθμισε την πτώση κατά 0,4% του Ιουλίου.

Στο μέτωπο του Brexit, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα από το Λουξεμβούργο, ότι «μία συμφωνία είναι πιθανή, και ίσως γίνει αυτόν τον μήνα. Ισως και αυτή την εβδομάδα. Αλλά δεν έχουμε φτάσει εκεί, ακόμη». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή συναντώνται οι ηγέτες της ΕΕ για να δουν εάν μία συμφωνία είναι πιθανή, ενόψει της προγραμματισμένης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου στις 31 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν προβλέπει να μπαίνει σε ύφεση η ευρωζώνη, αλλά εκτιμά ότι το μπλοκ θα έχει χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όπως θυμίζει το Reuters, τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια σε περαιτέρω αρνητικό έδαφος και υποσχέθηκε αγορές ομολόγων, σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί η επιβράδυνση στην οικονομία της ευρωζώνης, σχεδόν μια δεκαετία μετά την κρίση χρέους του μπλοκ.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,49% στις 389 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,46% στις 7.213 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% στις 12.486 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,4% στις 5.643 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,29% στις 9.246 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,3% στις 22.097 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2,3% στα 53,41 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,5% στα 1.496 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,1025 από 1,1037 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v