Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό δύο εβδομάδων οι ευρωπαϊκές μετοχές

Αισιοδοξία στις αγορές, μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και του Brexit. Εχουμε ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, τονίζει ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, πιθανή μία συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ, σημειώνει ο Μπαρνιέ. Κέρδη για τη στερλίνα.

Σε υψηλό δύο εβδομάδων οι ευρωπαϊκές μετοχές

Σε υψηλό δύο εβδομάδων οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς οι αγορές αντέδρασαν θετικά τα σχόλια του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ότι είναι ακόμα δυνατή αυτή την εβδομάδα μια συμφωνία με τη Βρετανία για τους όρους του διαζυγίου τους.

Τη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Βρετανία περιμένουν επίσης οι επενδυτές, στην οποία αναμένεται να αποφασίσουν τη μοίρα του Brexit, ενώ το βλέμμα παραμένει στραμμένο και στις εμπορικές συζητήσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο.

Κέρδη 0,6% στη Φρανκφούρτη, 0,3% στο Λονδίνο, 0,8% στο Παρίσι, 0,7% στη Μαδρίτη και το Μιλάνο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,6%.

«Θα ενημερώσω τους υπουργούς της ΕΕ των 27 ως συνήθως, μόνο για να μάθουν πού βρισκόμαστε σήμερα», είπε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του μπλοκ, το πρωί της Τρίτης, για τις συνομιλίες με τη Βρετανία όσον αφορά το Brexit.

«Η ομάδα μας δουλεύει σκληρά και σήμερα έχει επίσης ξεκινήσει δουλειά, έντονη δουλειά έγινε το Σαββατοκύριακο και χθες, επειδή ακόμη και αν η συμφωνία είναι δύσκολη, όλο και πιο δύσκολη, για να είμαι ειλικρινής είναι ακόμη πιθανή αυτή την εβδομάδα», σημείωσε σύμφωνα με το CNBC.

Στο άκουσμα των δηλώσεων, η βρετανική λίρα ενισχύεται 0,5%, στο $1,2665.

Στο εμπορικό μέτωπο και στην κόντρα ΗΠΑ-Κίνας, την αισιοδοξία πως ΗΠΑ και Κίνα έχουν μία συμφωνία πρώτης φάσης, η οποία διαχειρίζεται βασικά στοιχεία της εμπορικής διαμάχης ανάμεσα στις δύο χώρες, εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο Στίβεν Μνούτσιν τόνισε: «Εχουμε ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις την τελευταία εβδομάδα. Εχουμε θεμελιώδη συμφωνία».

Ανάμεσα στα βασικά σημεία που διαχειρίζεται ο τελευταίος γύρος συνομιλιών είναι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και «πολύ σημαντικά δομικά ζητήματα», που αφορούν τη γεωργία, όπως ανέφερε ο υπουργός.

Τόνισε ωστόσο ότι πιθανόν να τεθεί σε ισχύ ο πρόσθετος γύρος δασμών σε κινεζικές εισαγωγές, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Δεκεμβρίου, εάν δεν επιτευχθεί έως τότε μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

Στο μέτωπο των δεδομένων, στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων έξι ετών σκαρφάλωσαν οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα τον Σεπτέμβριο, με ώθηση από τις αυξανόμενες τιμές του χοιρινού.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, o δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, μετά την αύξησή του κατά 2,8% τον Αύγουστο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v