Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο Λονδίνο

Νέα προσπάθεια από τον Βρετανό πρωθυπουργό να περάσει τη συμφωνία για το Brexit. Αισιόδοξος πλέον ο Τζόνσον, πιστεύει ότι έχει τη στήριξη που χρειάζεται, μετά την ήττα του Σαββάτου. Πτώση 0,1% των τιμών παραγωγού στη Γερμανία.

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο Λονδίνο

Τις εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit αξιολογούν οι επενδυτές και το κατά πόσο θα καθυστερήσει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για ακόμη μία φορά.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,3%, στο Παρίσι ο CAC κινείται ανοδικά κατά 0,5%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ καταγράφει κέρδη 1%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 0,7% όπως και ο Stoxx 600.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα ενισχύεται 0,1% έναντι του δολαρίου, στο $1,2987.

Μία νέα απόπειρα για να υλοποιήσει την υπόσχεσή του και να βγάλει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου κάνει ο Μπόρις Τζόνσον, εν μέσω αυξημένης αισιοδοξίας ότι έχει πλέον τη στήριξη για να περάσει τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το υπουργικό συμβούλιο κατέστησε σαφές ότι ο πρωθυπουργός δεν πτοείται από την ψηφοφορία του Σαββάτου, η οποία τον αναγκάζει να ζητήσει από την ΕΕ με επιστολή του, τρίμηνη καθυστέρηση της διορίας για το Brexit.

Ο Τζόνσον θα ζητήσει τη Δευτέρα από τη Βουλή των Κοινοτήτων να υποστηρίξει τη συμφωνία του με την ΕΕ με μια νέα «ουσιαστική ψηφοφορία», κάτι που δεν κατάφερε το Σάββατο, καθώς οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ μιας τροπολογίας που δίνει περισσότερο χρόνο για να εξεταστεί η συμφωνία.

Αυτό θέτει τον Τζόνσον σε μια πιθανή πορεία σύγκρουσης με τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, John Bercow, ο οποίος θα μπορούσε να αποφασίσει να μην επιτρέψει την ψηφοφορία, διότι η ίδια ερώτηση τίθεται δύο φορές στην ίδια συνεδρίαση, κατά παράβαση των κοινοβουλευτικών κανόνων.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα εισαγάγει τη νομοθεσία που απαιτείται για την υλοποίηση του Brexit, με την ελπίδα να «τρέξει» γρήγορα το νομοσχέδιο μέσω των δύο τμημάτων του Κοινοβουλίου, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 0,1% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον ίδιο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Η πτώση ήταν μικρότερη από αυτή που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Τον Αύγουστο, ο δείκτης τιμών παραγωγού είχε κινηθεί ανοδικά κατά 0,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v