Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές μετά τη χθεσινή βουτιά

Κέρδη άνω του 1% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως ΗΠΑ και Κίνα είναι κοντά στο κλείσιμο της πρώτης φάσης εμπορικής συμφωνίας. Θετικές ενδείξεις και από τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο.

Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές μετά τη χθεσινή βουτιά

Σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη, με το βλέμμα των επενδυτών στα ανοιχτά εμπορικά μέτωπα των Ηνωμένων Πολιτειών με τον υπόλοιπο κόσμο και τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Στο επίκεντρο και τα στοιχεία ΡΜΙ Νοεμβρίου.

Το κλίμα ενισχύεται μία ώρα μετά την έναρξη των συνεδριάσεων και οι δείκτες κινούνται με κέρδη άνω του 1%, καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως ΗΠΑ και Κίνα είναι κοντά στο κλείσιμο της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,3%, στο Παρίσι ο CAC κατά 1,1%. Κέρδη άνω του 1% σε Μαδρίτη και Μιλάνο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει 1% άνοδο.

«Ζεσταίνεται» το κλίμα μετά τις χθεσινές απειλές Τραμπ

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς έως και 100% σε εισαγωγές γαλλικών προϊόντων, όπως σαμπάνια, τσάντες και άλλα αγαθά, αξίας 2,4 δισ. δολαρίων τον χρόνο. Οι απειλές ήρθαν ως αντίποινα για την επιβολή γαλλικού φόρου σε κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών υπηρεσιών που θεωρεί ότι επιβαρύνουν αθέμιτα και «ασυνήθιστα» αμερικανικές εταιρείες.

Για την εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ότι η τελευταία φέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες πολύ άδικα. «Το έλλειμμα εδώ και πολλά χρόνια είναι αστρονομικό και προς όφελος της Ευρώπης. Το αλλάζω αυτό και μάλιστα γρήγορα».

Για την Κίνα ανέφερε ότι η εμπορική συμφωνία θα συμβεί μόνο αν το θέλει ο ίδιος. «Τα πηγαίνω πολύ καλά, αν θέλω να κάνω τη συμφωνία, δεν ξέρω αν θέλω να την κάνω, θα το μάθουν πολύ σύντομα. Δεν υπάρχει διορία για την εμπορική συμφωνία με την Κίνα, μπορεί να κλείσει και μετά τις εκλογές του 2020», είπε.

Νωρίτερα επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η αναφορά του Eμανουέλ Μακρόν για τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ είναι πολύ προσβλητική και κακή και πως δεν μπορεί κάποιος να κάνει τέτοια σχόλια για τη Συμμαχία.

Στη συνέχεια, εμφανίστηκε σίγουρος ότι η «μικρή αντιπαράθεση» με τη Γαλλία όσον αφορά το εμπόριο μπορεί να λυθεί. «Είμαι σίγουρος ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα πράγματα θα είναι ρόδινα, ελπίζω. Ετσι γίνεται συνήθως μεταξύ μας – τα βρίσκουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Θετικές ενδείξεις από την ευρωζώνη

Κοντά στη στασιμότητα παρέμεινε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, με τη μεταποίηση να επιβαρύνει τον τομέα υπηρεσιών του μπλοκ, σύμφωνα με την έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ διατηρήθηκε στις 50,6 μονάδες τον περασμένο μήνα. Ηταν υψηλότερος από την πρώτη εκτίμηση για 50,3 αλλά κοντά στο όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Δίνοντας ωστόσο κάποια ελπίδα, ο δείκτης που μετράει τη ζήτηση σκαρφάλωσε στο όριο των 50, μετά από δύο μήνες που κινείτο χαμηλότερα, ενισχύθηκε ο ρυθμός προσλήψεων στις εταιρείες ενώ η αισιοδοξία χτύπησε υψηλό τεσσάρων μηνών.

Στο μέτωπο των δεδομένων, θετικά στοιχεία ήρθαν σήμερα και από τον τομέα υπηρεσιών της Κίνας, καθώς έφτασε σε υψηλό επτά μηνών. Όπως μεταδίδει το MarketWatch, ο δείκτης ΡΜΙ των ιδιωτικών εταιρειών Caixin και Markit «σκαρφάλωσε» στις 53,5 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 51,1 τον Οκτώβριο. Παραμένει υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ διατηρείται στο $1,1080. Κέρδη 0,3% για τον χρυσό, στα 1.488,90 δολάρια/ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v