Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το επίκεντρο στο εμπόριο

Η εμπορική συμφωνία με την Κίνα μπορεί να κλείσει μετά τις εκλογές του 2020, δήλωσε ο Τραμπ. Προηγήθηκαν απειλές για πρόσθετους δασμούς έως και 100% σε γαλλικά προϊόντα, ενώ χθες ανακοίνωσε φόρους σε χάλυβα και αλουμίνιο από Βραζιλία-Αργεντινή.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το επίκεντρο στο εμπόριο

Αλλάζει το κλίμα τις μεσημεριανές ώρες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη θετική έναρξη συνεδριάσεων το πρωί.  

Στο επίκεντρο οι δηλώσεις του Τραμπ από το Λονδίνο, για καθυστέρηση της εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο, ακόμη και μετά τις εκλογές του 2020. «Δεν υπάρχει διορία για την εμπορική συμφωνία με την Κίνα, μπορεί να κλείσει και μετά τις εκλογές του 2020», είπε χαρακτηριστικά.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,5%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 1,6%, στο Παρίσι ο CAC κινείται 1% αρνητικά. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται 0,1% ανοδικά, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 0,6%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει οριακή πτώση.

Την ίδια ώρα, χθες ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι επαναφέρει δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που εισάγονται από Βραζιλία και Αργεντινή.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση απείλησε να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς έως και 100% στα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από τη Γαλλία, αξίας 2,4 δισ. δολαρίων τον χρόνο, σε αντίποινα για την επιβολή φόρου σε κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών υπηρεσιών που θεωρεί ότι επιβαρύνουν αθέμιτα και «ασυνήθιστα» αμερικανικές εταιρείες.

Στο επίκεντρο των επενδυτών και η Σύνοδος Κορυφής για την 70η επέτειο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Ο Μπόρις Τζόνσον υποδέχεται Μέρκελ, Μακρόν και Ερντογάν, μεταξύ άλλων ηγετών.

Ωστόσο, η ατμόσφαιρα είναι κάθε άλλο παρά εορταστική εξαιτίας των πολλών διαφωνιών μεταξύ τους. Η πιο έντονη κόντρα είναι μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Τούρκου ομόλογού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αφορά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, η οποία εξαπολύθηκε χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί το ΝΑΤΟ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διατηρείται στο $1,1078, ενώ η στερλίνα ενισχύεται 0,2% και αλλάζει χέρια στο $1,2972 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v