Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα macro

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο τα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη. Ενισχύεται το ευρώ. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη..

Ειδικότερα, επιχειρήσεις και καταναλωτές ανέκτησαν κάποια από τη χαμένη αισιοδοξία τους στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, καθώς τα lockdown που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού σταδιακά χαλάρωσαν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος -που μετράει την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και νοικοκυριών- αυξήθηκε στις 75,7 μονάδες, από 67,5 τον Μάιο.

Ηταν ιστορική μηνιαία άνοδος, μετά την πιο ήπια ανάκαμψη του Μαΐου. Ωστόσο, ο δείκτης παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερα από τις 103,4 μονάδες του Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, επιταχύνθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα. Παρέμεινε ωστόσο πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Οι τιμές καταναλωτή -εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης- αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Μάιο είχαν σημειώσει ετήσια άνοδο 0,5%. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στο 0,6%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν 0,7%, έναντι πρόβλεψης για 0,4%.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,44% στις 359 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο1,08% στις 6.225 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,18% στις 12.232 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,73% στις 4.945 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,4% στα 39,04 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,1% στα 1.782 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1239 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v