Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές

H Φρανκφούρτη χάνει 1,5%, το Λονδίνο 0,7%, το Παρίσι 2%. Υφεση 14,7% στην ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Συνέχισαν να ανακάμπτουν οι γερμανικές εξαγωγές τον Ιούλιο. Πτώση 3% δείχνουν τα futures για τον Nasdaq.

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκές αγορές

Βουτιά στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές παγκοσμίως περιμένουν να δουν αν ο αμερικανικός τεχνολογικός τομέας μπορεί να ανακτήσει τη δυναμική του μετά το sell off της περασμένης εβδομάδας. Ωστόσο, πτώση 3% δείχνουν τα futures για τον Nasdaq.

H Φρανκφούρτη χάνει 1,5%, το Λονδίνο 0,7%, το Παρίσι 2%, η Μαδρίτη 2,1%, ενώ το Μιλάνο 2,3%. 

Κατά 11,8% βούτηξε το ΑΕΠ της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο ενώ κατά 11,4% στην Ευρωπαϊκή Ενωση συνολικά. Οπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ήταν η πιο απότομη πτώση που έχει καταγραφεί από την εποχή που ξεκίνησαν να κρατιούνται αρχεία, το 1995.

Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 3,7% στην ευρωζώνη και κατά 3,3% στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 14,7% στην ευρωζώνη και κατά 13,9% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο, μετά την πτώση κατά 3,2% και 2,7% το προηγούμενο τρίμηνο. Ηταν επίσης οι μεγαλύτερες απώλειες από το 1995.

Η πτώση ήταν ωστόσο μικρότερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για απώλειες 12,1% σε τριμηνιαία βάση και 15% σε ετήσια. Κατά 3,1% υποχώρησε η απασχόληση στην ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο.

Συνέχισαν να ανακάμπτουν οι γερμανικές εξαγωγές τον Ιούλιο, για τρίτο διαδοχικό μήνα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις, αλλά παραμένοντας σε πολύ χαμηλό σημείο σε σύγκριση με τα στοιχεία προ κορωνοϊού.

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,7% τον Ιούλιο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 3,3%. Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,1% σε μηνιαία βάση.

Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, τον μήνα πριν τα lockdown της πανδημίας, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 12,1% και οι εισαγωγές κατά 11,5%. Το εμπορικό πλεόνασμα έφτασε στα 18,0 δισ. ευρώ. 

Στο μέτωπο της πολιτικής, να περιορίσει την οικονομική σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα σκοπεύει ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως ο ίδιος δήλωσε, τοποθετώντας τον εαυτό του σε αντίθετη θέση από τον Τζο Μπάιντεν, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Αμερικανός Πρόεδρος απείλησε να τιμωρήσει τις αμερικανικές εταιρείες που δημιουργούν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό και να απαγορεύσει σε όσους κάνουν επιχειρήσεις στην Κίνα να κλείνουν ομοσπονδιακές δουλειές.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,2%, στο $1,179.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v