Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι πωλητές στις ευρωαγορές

Πτώση άνω του 1% στα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. «Βουτιά» 8,5% για το πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Οι απώλειες στη Wall Street με πρωταγωνιστή τον τεχνολογικό κλάδο, παρέσυραν πτωτικά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ειδικότερα, δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,14% στις 363 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,12% στις 5.926 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 1,01% στις 12.968 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,59% στις 4.973 μονάδες.

Στο μεταξύ, κατά 11,8% βούτηξε το ΑΕΠ της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο ενώ κατά 11,4% στην Ευρωπαϊκή Ενωση συνολικά.

Οπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ήταν η πιο απότομη πτώση που έχει καταγραφεί από την εποχή που ξεκίνησαν να κρατιούνται αρχεία, το 1995.

Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 3,7% στην ευρωζώνη και κατά 3,3% στην ΕΕ.

Παράλληλα, συνέχισαν να ανακάμπτουν οι γερμανικές εξαγωγές τον Ιούλιο, για τρίτο διαδοχικό μήνα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις, αλλά παραμένοντας σε πολύ χαμηλό σημείο σε σύγκριση με τα στοιχεία προ κορωνοϊού.

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,7% τον Ιούλιο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 3,3%. Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,1% σε μηνιαία βάση.

Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, τον μήνα πριν τα lockdown της πανδημίας, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 12,1% και οι εισαγωγές κατά 11,5%. Το εμπορικό πλεόνασμα έφτασε στα 18,0 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας (INSEE) επιβεβαίωσε σήμερα την πρόβλεψη για μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας κατά 9% το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία αναμένεται να φθάσει στο 95% του προ της πανδημίας επιπέδου κατά το τρίτο τρίμηνο και στο 96% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την INSEE. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, η οικονομική δραστηριότητα ανήλθε στο 81% του προ κορωνοϊού επίπεδο.

Η INSEE ανέφερε επίσης ότι η απασχόληση μειώθηκε κατά 0,9% στο δεύτερο τρίμηνο μετά την πτώση της κατά 2% στο πρώτο τρίμηνο.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Στέγασης δήλωσε σήμερα ότι, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αρχίσει να επιδεικνύει μεγαλύτερη ευελιξία προκειμένου να επιτευχθεί μια καναδικού τύπου συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, τότε η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη να αποχωρήσει από το μπλοκ χωρίς συμφωνία.

«Θέλουμε να αποχωρήσουμε με μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου καναδικού τύπου –αυτό ήταν ανέκαθεν η προτίμησή μας- και πιστεύουμε ότι αυτό συνεχίζει να είναι δυνατόν», δήλωσε ο υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ στο Sky News, ερωτηθείς εάν προσβλέπει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία. «Ωστόσο … εάν δεν επιδείξουν το βαθμό ευελιξίας και ρεαλισμού που θέλουμε να επιδείξουν … τότε θα αποχωρήσουμε με το είδος των εμπορικών ρυθμίσεων που η Αυστραλία και άλλες χώρες έχουν και πιστεύουμε ότι αυτό είναι επίσης μια καλή ρύθμιση για το μέλλον».

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βουλιάζει» 8,5% στα 36,37 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει οριακή άνοδο 0,1% στα 1.934 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1786 από 1,1816 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v