Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Λαγκάρντ απογοήτευσε τις ευρωαγορές

Ήπια πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο οι δηλώσεις της Κριστλιν Λαγκάρντ. Ισχυρή άνοδος για το ευρώ. Πιέσεις στο πετρέλαιο.

Πτώση στις ευρωαγορές στις ευρωαγορές μετά την απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

«Τα οικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», τόνισε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ίδια υπογράμμισε ωστόσο ότι το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας παραμένει αρκετά κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει πάντα αβεβαιότητα γύρω από την ισχύ της ανάκαμψης. Η αύξηση των νέων κρουσμάτων αποτελεί έναν αντίθετο άνεμο στο βραχυπρόθεσμο outlook, σημείωσε.

Η αβεβαιότητα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις δαπάνες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, επισήμανε.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην κατανάλωση, αλλά το momentum έχει επιβραδυνθεί στον τομέα των υπηρεσιών.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,59% στις 367 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,16% στις 6.003 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 0,21% στις 13.2085 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,38% στις 5.023 μονάδες.

Παράλληλα, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν έκτακτες συνομιλίες για το σχέδιο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παρακάμψει τμήματα της συμφωνίας διαζυγίου του Brexit, με τις Βρυξέλλες να εξετάζουν πιθανές νομικές διαδικασίες σε βάρος του Λονδίνου.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς συναντά τον Βρετανό ομόλογό του Μάικλ Γκόουβ στις 15:00 ώρα Ελλάδας στο Λονδίνο ενώ παράλληλα έχουν προγραμματιστεί εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Φροστ. Ο ίδιος ο Σέφκοβιτς δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο ότι βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα για να εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ για το νομοσχέδιο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,6% στα 37,85 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,7% στα 1.968 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,9% έναντι του δολαρίου στο 1,1908 από 1,1804 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v