Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες κινήσεις στις ευρωαγορές με το επίκεντρο στο Brexit

Τις διαπραγματεύσεις Βρετανίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης αξιολογούν οι επενδυτές, μετά και τις έκτακτες χθεσινές συνομιλίες των δύο πλευρών. Με 6,6% «έτρεξε» η ανάπτυξη στη Βρετανία τον Ιούλιο. Στο -0,1% ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Αύγουστο.

Συγκρατημένες κινήσεις στις ευρωαγορές με το επίκεντρο στο Brexit

Ελαφρώς χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις έντονες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,1%, το Λονδίνο κινείται οριακά, το Παρίσι χάνει 0,1%, η Μαδρίτη 0,3% και το Μιλάνο 0,1%.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε την Πέμπτη ότι θα διατηρήσει το νομοσχέδιό της που αναθεωρεί ορισμένους όρους της συμφωνίας για το Brexit, απορρίπτοντας έτσι το τελεσίγραφο των Βρυξελλών που της ζήτησε το νομοσχέδιο να εγκαταλειφθεί έως το τέλος του μήνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες προθεσμία έως το τέλος του μήνα στη Βρετανία για να αποσύρει νομοσχέδιο που θέτει εν αμφιβόλω ορισμένες δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για το Brexit, «απειλώντας σοβαρά την (αμοιβαία) εμπιστοσύνη», υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ «δεν θα διστάσει» να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Αντίθετα πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή, με την προσοχή των επενδυτών στις κινήσεις των τεχνολογικών μετοχών. Με άνοδο 0,6% έκλεισε ο Nikkei στο Τόκιο, με πτώση 0,7% ο ASX στην Αυστραλία.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 6,6% αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Οπως μεταδίδει το CNBC, οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ είναι γενικά σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, καθώς οι οικονομολόγοι ανέμεναν μηνιαία ανάπτυξη 6,7%, μετά την αύξηση κατά 8,7% του Ιουνίου.

Κατά 0,1% υποχώρησαν σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, σε εθνικούς όρους, και κατά 0,2% σε μηνιαία εναρμονισμένη βάση, για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Και τα δύο αποτελέσματα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Σύμφωνα με το MarketWatch, σε ετήσια βάση, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες σε εθνικούς όρους, ενώ υποχώρησαν κατά 0,1% σε εναρμονισμένη βάση, επίσης σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v