Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζικές ρευστοποιήσεις στις ευρωαγορές

Στο κόκκινο κινήθηκαν οι ευρωαγορές με τον DAX 30 στη Φρανκφούρτη να «βουλιάζει» 4,4% και τον FTSE 100 στο Λονδίνο 3,4%. Απώλειες 5,7% για το πετρέλαιο. Πιέσεις στο ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές με πρωταγωνιστές τις τράπεζες μετά από έρευνα που έδειξε ότι πέντε μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι ξέπλεναν δισεκατομμύρια μαύρου χρήματος.

Ειδικότερα, αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος κυκλοφορούσαν και ξεπλένονταν επί χρόνια μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου, αποκαλύπτει διεθνής έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες.

Η έρευνα στιγματίζει πέντε μεγάλες τράπεζες -τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon- που κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.

Στο μεταξύ σταμάτησαν ξανά οι δοκιμές για το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς και δεύτερος συμμετέχων στις δοκιμές – και πάλι γυναίκα- εμφάνισε σοβαρή νευρολογική ασθένεια, με την εταιρεία ωστόσο να μην δίνει λεπτομέρειες για τη νόσο, κάτι που προκαλεί την ανησυχία των ειδικών.

Αβέβαιη και άνιση είναι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, απαιτώντας «πολύ προσεκτική» αξιολόγηση των εισερχόμενων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Reuters.

«Η αβεβαιότητα του τρέχοντος περιβάλλοντος απαιτεί μία πολύ προσεκτική αξιολόγηση των εισερχόμενων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στη συναλλαγματική ισοτιμία», επανέλαβε η Λαγκάρντ.

«Κρίνουμε ότι η οικονομία χρειάζεται ακόμη αυτή τη στήριξη για να συνεχιστεί και να ενισχυθεί περαιτέρω η ανάκαμψη».

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 «βούλιαξε» 3,25% στις 356 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 3,38% στις 5.804 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 4,37% στις 12.542 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 3,74% στις 4.792 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 5,7%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βουλιάζει» 5,7% στα 38,76 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 3,3% στα 1.897 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,7% έναντι του δολαρίου στο 1,1758 από 1,1842 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v