Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε τράπεζες-κορωνοϊό

Η Φρανκφούρτη χάνει 2,5%, το Λονδίνο 2,8%, το Παρίσι 2,3%, η Μαδρίτη 2,8% και το Μιλάνο 2,6%. Αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος ξεπλένονταν για χρόνια μέσω των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου, σύμφωνα με διεθνή έρευνα δημοσιογράφων.

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε τράπεζες-κορωνοϊό

Τα ντιλ των τραπεζών και τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού βρίσκονται στο επίκεντρο των τραπεζών τη Δευτέρα.

Αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος κυκλοφορούσαν και ξεπλένονταν επί χρόνια μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου, αποκαλύπτει διεθνής έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες.

Η έρευνα βασίζεται σε χιλιάδες «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Τα έγγραφα αυτά που έχουν συνταχθεί από τράπεζες και έχουν κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν έλθει ποτέ στην δημοσιότητα, φέρνουν στο φως το βάραθρο των τραπεζικών εγγυήσεων και την ευκολία με την οποία τις έχουν εκμεταλλευθεί οι εγκληματίες», αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα Buzzfeed News που συμμετείχε στην έρευνα. Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017. Οι μετοχές των HSBC και Standard Chartered κατέγραψαν ισχυρές απώλειες

Οι αυξανόμενες περιπτώσεις κορωνοϊού παραμένουν επίσης στο επίκεντρο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε την Παρασκευή ότι ο ιός «δεν απομακρύνεται», σημειώνοντας ότι σκοτώνει ακόμα 50.000 ανθρώπους την εβδομάδα.

Η Φρανκφούρτη χάνει 2,5%, το Λονδίνο 2,8%, το Παρίσι 2,3%, η Μαδρίτη 2,8% και το Μιλάνο 2,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v