Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

«Βουτιά» άνω του 3% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Υποχωρεί το ευρώ. Απώλειες 3,4% για το πετρέλαιο.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς πλέον έχουν εκτοξευτεί τα κρούσματα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Ειδικότερα, νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων ανακοινώθηκε χθες στη Γαλλία καθώς ανήλθαν στα 52.010 σε διάστημα 24 ωρών.

Μία ημέρα πριν, η χώρα κατέγραψε περισσότερες από 45.000 νέες μολύνσεις, αφού την Παρασκευή έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων, από την εμφάνιση της Covid-19.

Αντίστοιχα, αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων ανακοινώθηκε και στην Ολλανδία και συγκεκριμένα πάνω από 10.000 μέσα σε μόλις 24 ώρες.

Επίσης συνεχώς αυξημένα ημερήσια κρούσματα ανακοινώνουν και η Ιταλία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της γερμανικής εταιρείας SAP βούλιαξε 22% καθώς η διοίκηση φαίνεται να εγκαταλείπει τον μεσοπρόθεσμο στόχο κερδοφορίας, προειδοποιώντας ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο η εταιρεία προκειμένου να ανακάμψει από τις ζημιές που προκάλεσε η πανδημία.

Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για τη συγχώνευση της Fiat Chrysler με τη γαλλική PSA (Peugeot), η οποία θα δημιουργήσει την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές αναμένεται να εγκρίνουν τη συγχώνευση.

Το ντιλ, που ανακοινώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, θα δημιουργήσει μια εταιρεία αξίας περίπου 38 δισ. δολαρίων και θα ενώσει μάρκες όπως οι Fiat, Jeep, Dodge, Ram και Maserati με τις Peugeot, Opel και DS ενώ έχει ως στόχο ετήσιες περικοπές κόστους 5 δισ. ευρώ (5,93 δισ. δολάρια), χωρίς κλείσιμο εργοστασίων.

Στο μεταξύ, χαμηλότερα από τις προσδοκίες υποχωρεί το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό Ifo, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 92,7 μονάδες. Η κατηγορία που μετράει τις προσδοκίες επίσης κινήθηκε αρνητικά, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στις 95 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης τρέχουσας αποτίμησης βελτιώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, στις 90,3 μονάδες.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,81% στις 355 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,16% στις 5.792 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 3,71% στις 12.177 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,9% στις 4.816 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βουλιάζει» 3,4% στα 38,54 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,1% στα 1.906 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1821 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v