Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικά οι ευρωαγορές μετά το ΑΕΠ Ευρωζώνης

Ιστορικό comeback για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο, αυξήθηκε 12,7% σε τριμηνιαία βάση. Στο -0,3% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, «τσίμπησε» η ανεργία τον Σεπτέμβριο. Η Φρανκφούρτη χάνει 0,4%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι ενισχύεται 0,2%.

Σταθεροποιητικά οι ευρωαγορές μετά το ΑΕΠ Ευρωζώνης

Ηπια κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο, τον πληθωρισμό και την ανεργία στις 19 χώρες του ευρώ. Την ίδια ώρα  υπάρχει νευρικότητα και για τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές της Τρίτης, αλλά και για την έξαρση της πανδημίας κορωνοϊού. Η Φρανκφούρτη χάνει 0,4%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι ενισχύεται 0,2%, η Μαδρίτη επίσης, ενώ το Μιλάνο κινείται σταθεροποιητικά. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,1%.

Ιστορικό comeback για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο. Θετική έκπληξη το ριμπάουντ κατά 12,7%, φόβοι για το τέταρτο τρίμηνο που ξανάρχονται τα lockdown. Κατά 8,2% ανέκαμψε η γερμανική οικονομία. Ρεκόρ και για τη Γαλλία, με το ΑΕΠ να αυξάνεται 18,2%. Αλμα 16,1% για την Ιταλία.

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η έξαρση της πανδημίας δημιουργεί νέους κινδύνους για την ανάκαμψη, η οποία χάνει μομέντουμ πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας. Συμπλήρωσε δε ότι η ανάκαμψη ήταν ήδη άνιση μεταξύ των επιμέρους χωρών. 

Στο μέτωπο της πανδημίας, ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τα οποία ανήλθαν σε 18.681, σημειώθηκε τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, με τη χώρα να απέχει πλέον ελάχιστα από το όριο των 500.000 κρουσμάτων -έχουν καταμετρηθεί έως εδώ 499.694-, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους. 

Νοσοκομεία εκστρατείας για την Covid-19 στήνει η Πολωνία. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι έδωσε εντολή σε έξι μεγάλες κρατικές εταιρείες της Πολωνίας να στήσουν νοσοκομεία εκστρατείας για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του, ο Μίχαλ Ντβόρτζικ.

Στο εταιρικό μέτωπο, ισχυρές ήταν οι πωλήσεις της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, καθώς οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν ξανά τις διαφημίσεις στο Google. Οπως μεταδίδει το Reuters, οι πωλήσεις έφτασαν στα 46,2 δισ. δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 15% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν στα 42,9 δισ. δολάρια ή ότι θα ενισχυθούν κατά 5,9%.

Αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου ανακοίνωσε η Apple την Πέμπτη, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street. Ωστόσο η εταιρεία δεν έδωσε στους επενδυτές κάποιο guidance για το τρίμηνο που ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το CNBC, την ίδια ώρα, οι πωλήσεις iPhone κινήθηκαν 20% χαμηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Για μεγαλύτερες ζημιές εν μέσω lockdown προειδοποιεί η Air France-KLM. Τα έσοδα του γαλλο-ολλανδικού αερομεταφορέα κατέγραψαν πτώση 67% το γ' τρίμηνο, ενώ το χρέος αυξήθηκε κατά 1,34 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 6,5% αυξήθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον περσινό Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, σε σύγκριση με τον Αύγουστο κινήθηκε αρνητικά κατά 2,2%. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, τον μήνα δηλαδή πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού στην Ευρώπη και ξεκινήσουν τα lockdown, οι λιανικές πωλήσεις ήταν 2,8% υψηλότερα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται σταθεροποιητικά και αλλάζει χέρια στο 1,168 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v