Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές μετά τον πληθωρισμό

Νέο ρεκόρ χτύπησαν οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, καθώς αυξήθηκαν κατά 9,1% σε ετήσια βάση. Η Φρανκφούρτη χάνει 1%, το Λονδίνο και το Παρίσι 1,1%.

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές μετά τον πληθωρισμό

Αρνητικά γύρισαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τη δημοσίευση του πληθωρισμού ευρωζώνης. Τα στοιχεία έδειξαν ότι σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Αύγουστο, στο 9,1% και ενώ τον Ιούλιο είχαν αυξηθεί κατά 8,9%. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο 9% ετησίως.

Η Φρανκφούρτη χάνει 1%, το Λονδίνο και το Παρίσι 1,1%, η Μαδρίτη 1,2% και το Μιλάνο 1%.

Οι αναταραχές στην αγορά είναι εμφανείς από την Παρασκευή μετά από τις επιθετικές δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell. Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης John Williams ζήτησε μια «κάπως περιοριστική πολιτική για την επιβράδυνση της ζήτησης».

Οι μετοχές στην Ασία-Ειρηνικό κινήθηκαν αρνητικά, μετά την επίσης καθοδική συνεδρίαση της Wall, καθώς το κλίμα επιβαρύνθηκε από τα δεδομένα της εργοστασιακής δραστηριότητας της Κίνας

Η κινεζική μεταποίηση κατέγραψε δεύτερη διαδοχική μηνιαία μηνιαία συρρίκνωση, με τον δείκτη ΡΜΙ να προσγειώνεται στις 49 μονάδες - ήταν καλύτερα από το 49,2 που περίμεναν οι αναλυτές.

Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος, παροχή ρεύματος με δελτίο και σοβαρής ύφεσης εάν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, μια τριήμερη διακοπή του αγωγού Nord Stream - βασική πηγή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση - ξεκινά σήμερα Τετάρτη προκαλώντας ανησυχίες ότι η Μόσχα θα βρει ακόμη μια δικαιολογία για να περιορίσει τις προμήθειες, θέτοντας την περιοχή στο έλεος του καιρού.

Λίγες ώρες πριν από τη διακοπή, η Gazprom έδωσε έναν ανησυχητικό τόνο ειδοποιώντας τη γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας Engie ότι θα σταματήσει τις παραδόσεις από την Πέμπτη λόγω διαφωνίας σχετικά με τις πληρωμές. Η κίνηση διευρύνει τις περικοπές στην ήπειρο, καθώς η Μόσχα αντεπιτίθεται για κυρώσεις που σχετίζονται με την εισβολή της στην Ουκρανία. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διατηρείται στο 1,002 δολάριο, ενώ η στερλίνα ενισχύεται 0,2% και αλλάζει χέρια στο $1,167.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v