Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά ξεκινάει ο Σεπτέμβριος στις ευρωαγορές

Τα πιο υψηλά επιτόκια και ο κίνδυνος οικονομικής ύφεσης φοβίζουν τους επενδυτές. Η Φρανκφούρτη χάνει 1,3%, όπως και το Λονδίνο και το Παρίσι 0,9%, ενώ Μαδρίτη και Μιλάνο κινούνται καθοδικά 1%.

Αρνητικά ξεκινάει ο Σεπτέμβριος στις ευρωαγορές

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκινούν αρνητικά τον νέο μήνα, αφού έκλεισαν τον Αύγουστο χαμηλότερα, καθώς οι traders είναι αντιμέτωποι με τους φόβους για υψηλότερα επιτόκια και μια επικείμενη οικονομική ύφεση.

Η Φρανκφούρτη χάνει 1,3%, όπως και το Λονδίνο και το Παρίσι 0,9%, ενώ Μαδρίτη και Μιλάνο κινούνται καθοδικά 1%.

Οι αναταραχές στην αγορά επικρατούν από την Παρασκευή μετά από τις επιθετικές δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell. Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Ουίλιαμς ζήτησε μια «κάπως περιοριστική πολιτική για την επιβράδυνση της ζήτησης».

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα την Τετάρτη, την τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου, καθώς οι επενδυτές ζύγιζαν τις προσπάθειες της Federal Reserve για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές στην Ασία-Ειρηνικό κινήθηκαν επίσης χαμηλότερα την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα αποτελέσματα μιας ιδιωτικής έρευνας για τη δραστηριότητα των εργοστασίων της Κίνας, η οποία έδειξε ότι ο κλάδος διολισθαίνει σε συρρίκνωση αυτόν τον μήνα. 

Στο μέτωπο των δεδομένων, η μεταποιητική δραστηριότητα σε όλη την ευρωζώνη συρρικνώθηκε για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι η χαμηλή ζήτηση δείχνει ότι τα εργοστάσια δεν μπορούσαν να πουλήσουν όσα παρήγαγαν, δημιουργώντας αποθέματα προϊόντων με ρυθμό-ρεκόρ.

Όπως και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, η Ευρώπη υφίσταται μια κρίση κόστους ζωής και, αντιμέτωπη με τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας και τροφίμων, πολλοί καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στο 49,6 τον Αύγουστο από τις 49,8 του Ιουλίου, χαμηλότερα από την προκαταρκτική ένδειξη των 49,7 και ακόμη πιο κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Το αποτέλεσμα είναι το πιο χαμηλό των τελευταίων 26 μηνών.

Παράληλα, ο ημερολογιακός και εποχικά προσαρμοσμένος τζίρος στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία μειώθηκε κατά 2,6% σε πραγματικούς όρους σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σημείωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis στην έκθεσή της την Πέμπτη. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο κύκλος εργασιών σε πραγματικούς όρους αυξήθηκε κατά 1,9%.

Στην εταιρική ειδησεογραφία, οι πιλότοι της Lufthansa θα απεργήσουν την Παρασκευή, δήλωσε εργατικό σωματείο την Τετάρτη, σε μια κλιμάκωση μιας συνεχιζόμενης μισθολογικής διαμάχης που θα αποτελέσεει περαιτέρω πλήγμα σε ένα καλοκαίρι ταξιδιωτικού χάους.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v