Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τον πληθωρισμό

Άνοδος στα ευρωπαικά χρηματιστήρια με τον Stoxx 600 σημειώνει «άλμα» 7% στο τρίμηνο παρά τις τραπεζικές αναταράξεις. Υψηλότερα η τιμή του πετρελαίου. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, στην ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός έκανε πτώση-ρεκόρ στο 6,9% τον Μάρτιο (είναι η μεγαλύτερη από τότε που η Eurostat άρχισε να συλλέγει στοιχεία το 1991). Ενα μήνα πριν ήταν στο 8,5% και τον Ιανουάριο ήταν στο 8,6%. Η επιβράδυνση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην πτώση των τιμών της ενέργειας σε σύγκριση με τον Μάρτιο του περασμένου έτους, όταν είχαν εκτιναχθεί στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ θα ήταν 7,1%.

Ωστόσο, ο δείκτης που αποκλείει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, γνωστός από τους οικονομολόγους ως δομικός πληθωρισμός και θεωρείται καλύτερος δείκτης της υποκείμενης τάσης, επιταχύνθηκε ελαφρώς στο 5,7% από 5,6% τον Φεβρουάριο.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,66% στις 457 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,15% στις 7.631 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,69% στις 15.628 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,81% στις 7.322 μονάδες.

Στο μεταξύ, ανάπτυξη σημείωσε η οικονομία της Βρετανίας το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, όπως έδειξαν επίσημα στοιχεία σήμερα Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα απέφυγε οριακά να πέσει σε ύφεση πέρυσι.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η οικονομική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,1% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η οικονομία δεν παρουσίασε ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2022 - υπενθυμίζεται ότι το τρίτο τρίμηνο είχε εμφανίσει συρρίκνωση.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI ενισχύεται 1,2% στα 75,24 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,1% στα 1.997 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0874 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v