Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χειρότερος Μάρτιος από το 2020 για τις ευρωαγορές

Οι ανησυχίες για ύφεση και οι έντονα επιθετικές κεντρικές τράπεζες έκοψαν ένα ισχυρό ράλι στην αρχή του έτους. Πτώση-ρεκόρ για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,5%, το Λονδίνο 0,2%, το Παρίσι 0,6%.

Ο χειρότερος Μάρτιος από το 2020 για τις ευρωαγορές

Τον χειρότερο μήνα από το κραχ που τροφοδοτήθηκε από την πανδημία το 2020 ζουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι νέες ανησυχίες για ύφεση και οι έντονα επιθετικές κεντρικές τράπεζες έκοψαν ένα ισχυρό ράλι στην αρχή του έτος.

Θετικά κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη δημοσίευση πληθωρισμού ευρωζώνης. Ο ετήσιος πληθωρισμός στις 20 χώρες του ευρώ έκανε πτώση-ρεκόρ στο 6,9% τον Μάρτιο (είναι η μεγαλύτερη από τότε που η Eurostat άρχισε να συλλέγει στοιχεία το 1991). Ενα μήνα πριν ήταν στο 8,5% και τον Ιανουάριο ήταν στο 8,6%.

Η επιβράδυνση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην πτώση των τιμών της ενέργειας σε σύγκριση με τον Μάρτιο του περασμένου έτους, όταν είχαν εκτιναχθεί στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο δείκτης που αποκλείει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, γνωστός από τους οικονομολόγους ως δομικός και θεωρείται καλύτερος δείκτης της υποκείμενης τάσης, επιταχύνθηκε ελαφρώς στο 5,7% από 5,6% τον Φεβρουάριο.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,5%, το Λονδίνο 0,2%, το Παρίσι 0,6%, η Μαδρίτη 0,4% όπως και το Μιλάνο.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία από τη Γερμανία που δημοσιεύθηκαν Πέμπτη έδειξαν τον πληθωρισμό στο 7,8%, χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα αλλά πάνω από την εκτίμηση για 7,5%.

Πρώτη φορά σε τρεις μήνες κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στη Γαλλία, ακολουθώντας την επιβράδυνση που καταγράφηκε και σε άλλες μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης μετά την εξασθένιση της περσινής απότομης αύξησης του ενεργειακού κόστους που προκλήθηκε από τον πόλεμο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 6,6% τον Μάρτιο - από το ρεκόρ του 7,3% τον Φεβρουάριο - καθώς η άνοδος του ενεργειακού κόστους επιβραδύνθηκε. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, ήταν λίγο πάνω από τη μέση εκτίμηση για 6,5% έρευνας του Bloomberg.

Ανάπτυξη σημείωσε η οικονομία της Βρετανίας το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, όπως έδειξαν επίσημα στοιχεία σήμερα Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα απέφυγε οριακά να πέσει σε ύφεση πέρυσι.

Οι τιμές των βρετανικών κατοικιών υποχώρησαν 3,1% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο - ήταν η μεγαλύτερη πτώση από το 2009, δήλωσε την Παρασκευή η τράπεζα Nationwide. Οπως μεταδίδει το Reuters, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, οι τιμές ήταν 0,8% χαμηλότερες.

Κατά 1,3% μειώθηκε ο πραγματικός (προσαρμοσμένος ως προς τις τιμές) κύκλος εργασιών όλων των επιχειρήσεων λιανικής στη Γερμανία ενώ ο ονομαστικός (μη προσαρμοσμένος στις τιμές) τζίρος υποχώρησε κατά 0,5% τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis).

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν προτείνει αυτή την εβδομάδα περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά ίσως με βραδύτερο ρυθμό. Η ΕΚΤ αύξησε κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια τον Μάρτιο.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν άνοδο σήμερα Παρασκευή, με τις μετοχές της τεχνολογίας να ενισχύονται μετά από παρόμοια κέρδη στη Wall Street.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v