Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά yields

Οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία, μετά την επιβράδυνση της κινεζικής το 2018 και τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οδηγούν τους επενδυτές στο σταθερό εισόδημα. Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωαγορές. Υψηλότερα το δολάριο.

Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά yields

Καθοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά yields την Τρίτη, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, η εμπορική ένταση και το αδιέξοδο του Brexit δίνουν ώθηση στη ζήτηση σταθερού εισοδήματος.

Οι αγορές είναι επίσης πεπεισμένες ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομίας θα κάνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει ήπια στάση στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.

Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας με τον πιο χαμηλό ρυθμό από το 1990, αλλά και η υποβάθμιση των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια ανάπτυξη -στο 3,5% φέτος και στο 3,5% του χρόνου- ρίχνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ενισχύονται οι φόβοι των επενδυτών. Οι τελευταίοι στρέφονται και στην ασφάλεια του δολαρίου.

«Βασική πηγή κινδύνου για τις προοπτικές παραμένει η περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων», σημειώνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του.

«Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα εμπορικής πολιτικής και οι ανησυχίες για την κλιμάκωση και τα αντίποινα θα οδηγήσουν χαμηλότερα τις επιχειρηματικές επενδύσεις, θα διαταράξουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη της παραγωγικότητας», προσθέτει.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αμετάβλητη, στο 0,25%, του βρετανικού 10ετούς ομολόγου κινείται ανοδικά κατά 1,2 μονάδες βάσης, στο 1,33%, του ισπανικού αντίστοιχου τίτλου υποχωρεί 1,6 μονάδα βάσης, στο 1,35%, ενώ του ιταλικού 10ετούς διατηρείται στο 2,75%.

Το επιτόκιο του ελληνικού 5ετούς ενισχύεται 3 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 3,03%, ενώ του 10ετούς κινείται καθοδικά κατά μία μονάδα βάσης, στο 4,14%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί 2,3 μονάδες βάσης, στο 2,75%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v