Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος με ”σφραγίδα” Buffett στη Wall

Με κέρδη, τα οποία πάντως περιορίστηκαν κάπως στο φινάλε, έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση, η δεύτερη ανοδική, στην αμερικανική αγορά, με τους τραπεζικούς τίτλους να ενισχύονται μετά την πρόταση του Warren Buffett για επανασφάλιση χαρτοφυλακίων ομολόγων ύψους 800 δισ. δολαρίων. Ράλι με άνοδο άνω του 3% σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη.

Με κέρδη, τα οποία πάντως περιορίστηκαν κάπως στο φινάλε, έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση, η δεύτερη ανοδική, στην αμερικανική αγορά, με τους τραπεζικούς τίτλους να ενισχύονται μετά την πρόταση του Warren Buffett για επανασφάλιση χαρτοφυλακίων ομολόγων ύψους 800 δισ. δολαρίων.

O Dow Jones έκλεισε στις 12.373,41 μονάδες με άνοδο 1,09% ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να κερδίζει πάνω από 1,5%. Ο Nasdaq έκλεισε τελικά σε οριακά αρνητικό έδαφος, με απώλειες 0,02%, στις 2.320,04 μονάδες. Άνοδος 0,73% για τον S&P 500 στις 1.348,86 μονάδες.

Σημειώνεται ότι από τις 30 μετοχές του Dow Jones οι 27 κινήθηκαν υψηλότερα. Στο NYSE η σχέση ανοδικών-πτωτικών ξεπέρασε το 2 προς 1 (με όγκο πάνω από 1 δισ. μετοχές) ενώ στον Nasdaq, η κατάσταση ήταν πιο μοιρασμένη με 1 ανοδική μετοχή για κάθε μια πτωτική (με όγκο πάνω από 1,6 δισ. τίτλους).

Η είδηση της ημέρας ήταν η στήριξη που προσφέρει ο γνωστός επενδυτής Warren Buffett στους ασφαλιστές ομολόγων, οι οποίοι τέθηκαν στο επίκεντρο τις δυο τελευταίες εβδομάδες λόγω σεναρίων πιθανής πιστοληπτικής υποβάθμισης, πυροδοτώντας πιθανώς νέες διαγραφές ενεργητικού στις τράπεζες.

”Από πλευράς χρηματιστηριακού κλίματος, είναι πολύ καλό. Οι ασφαλιστές ομολόγων θα έχουν ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν την έκθεσή του σε CDO’s” τόνισε ο Peter Boockvar, αναλυτής της Miller Tabak.



Σημειώνεται ότι οι μετοχές των τραπεζών ανέκαμψαν μετά από ημέρες πιέσεων, με σημαντικά κέρδη άνω του 2% για τις Citigroup, American Express, JP Morgan.

Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο κ. Buffett τόνισε ότι η Berkshire Hathaway έκανε προσφορά να προχωρήσει σε επανασφάλιση χαρτοφυλακίων δημοτικών ομολόγων ύψους 800 δισ. δολαρίων, τα οποία ελέγχουν στην παρούσα φάση εταιρίες ασφάλισης ομολόγων (monoliners) όπως η MBIA, η Ambac και η FGIC. Ωστόσο, οι δυο πρώτες έκλεισαν με νέες απώλειες 15%.

Όπως αναφέρεται, η πρόταση της Berkshire, εάν γίνει αποδεκτή, θα της δώσει μερίδιο 33% στην αγορά ασφάλισης χρέους.

Στο επίκεντρο τέθηκε και ο τίτλος της General Motors, η οποία ανακοίνωσε ζημιές 722 εκατ. δολαρίων στο δ’ τρίμηνο, αλλά κέρδη σε προσαρμοσμένη βάση. Ο τίτλος εμφάνισε τελικώς απώλειες 2% παρά την είδηση ότι αναμένεται να έλθει σε νέα συμφωνία με τα συνδικάτα και θα προχωρήσει σε πιθανή μείωση του εργατικού δυναμικού.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 15,05 δολάρια με κέρδη 0,13%, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 1,3%, στα 11,71 δολάρια. Κέρδη 0,48% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 41,63 δολάρια.

Το ράλι στη Νέα Υόρκη οδήγησε τις ευρωαγορές σε κλείσιμο με ισχυρότατα κέρδη. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 εκτινάχθηκε 3,54% υψηλότερα, στις 5.910 μονάδες, ενώ ο DAX 30 σημείωσε κέρδη 3,33%, στις 6.967,84 μονάδες. Κέρδη 3,37% για τον CAC 40, στις 4.840,71 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v