Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τις 8.000 μονάδες πέρασε ο Nasdaq

Πάνω από τις 8.000 μονάδες πέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq. Δεύτερη μέρα ρεκόρ για τον S&P. Πιέσεις στην Tesla. Σταθεροποιητικά κινείται το δολάριο. Οριακές μεταβολές για το αργό.

Πάνω από τις 8.000 μονάδες πέρασε ο Nasdaq

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό ήρθαν σε εμπορική συμφωνία και το γεγονός δίνει αισιοδοξία στην αγορά, που έχει «ταλαιπωρηθεί» το τελευταίο διάστημα από τις εμπορικές εντάσεις. 

Κέρδη στη Wall Street, όπου Nasdaq και S&P σημειώνουν νέα ρεκόρ. Ο Dow ενισχύεται 1%, στις 26.054 μονάδες, ο Nasdaq κερδίζει 0,93%, στις 8.019 μονάδες και ο S&P κινείται ανοδικά κατά 0,72%, στις 2.895 μονάδες.

Ο Μεξικανός ΥΠΟΙΚ Ildefonso Guajardo σημείωσε την Κυριακή ότι οι δύο χώρες είναι κοντά στην επίλυση βασικών διαφορών στο εμπόριο. «Συνεχίζουμε να κάνουμε πρόοδο», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος, μέσω Twitter, σημείωσε ότι «μια μεγάλη συμφωνία με το Μεξικό φαίνεται καλή!»

Οι επενδυτές είναι αντιμέτωποι με εμπορικές ανησυχίες τους τελευταίους μήνες, λόγω της πιο προστατευτικής στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων δισ. δολαρίων, από το Μεξικό και την Κίνα -με τις τελευταίες να έχουν ανταποδώσει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν σήμερα οικονομικό πόλεμο εναντίον του ενός δεκάτου των χωρών του κόσμου, με συνολικό πληθυσμό περίπου 2 δισ. ανθρώπων και συνολικό ΑΕΠ άνω των 15 τρισ. δολαρίων, μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο CNBC. 

Χιλιάδες άτομα από πολλά κράτη περιλαμβάνονται στον κατάλογο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι έχουν αποκλεισθεί από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλοί από αυτούς συμμετέχουν στην ηγεσία των χωρών τους είτε είναι στενά συνδεδεμένοι με αυτήν.

«Αυτό που βλέπουμε είναι αισιοδοξία ότι θα υπάρξει κάποια λύση στις εμπορικές διαφωνίες, την ώρα που υπάρχουν τα νέα από τη συμφωνία NAFTA με το Μεξικό», σημειώνει ο Scott Brown, επικεφαλής οικονομολόγος της Raymond James, στη Φλόριντα.

Στο επίκεντρο της αγοράς παραμένουν, και σήμερα, τα καθησυχαστικά σχόλια για τη σύσφιξη της πολιτικής, από τον πρόεδρο της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ στο οικονομικό συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών.

Από το Jackson Hole, την Παρασκευή, ανέφερε ότι η Fed θα παραμείνει σταθερή στη σύσφιξη της πολιτικής, εάν η οικονομία συνεχίσει να ενδυναμώνεται.

Υπό πίεση οι μετοχές της Tesla -οι επενδυτές αντιδρούν στην απόφαση του προέδρου της εταιρείας Έλον Μασκ να εγκαταλείψει την απόφασή του για έξοδο της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το χρηματιστήριο.

Στην αγορά συναλλάγματος, σταθεροποιητικές κινήσεις για το δολάριο -ο δείκτης δολαρίου, με ήπιες αρνητικές κινήσεις 0,1%, φτάνει στα 95,04.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αργό, με οριακές μεταβολές, διαμορφώνεται στα 68,77 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v