Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν στα ρεκόρ οι S&P και Nasdaq

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασαν οι S&P και Nasdaq για δεύτερη σερί συνεδρίαση. Πάνω από τις 8.000 μονάδες ο τεχνολογικός δείκτης. Εκτός πεδίου διόρθωσης ο Dow Jones μετά από έξι μήνες. Πιέσεις στο δολάριο.

Επιμένουν στα ρεκόρ οι S&P και Nasdaq

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street μετά την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ πέτυχαν μια νέα εμπορική συμφωνία με το Μεξικό η οποία θα ονομάζεται Εμπορική Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού.

Σε δηλώσεις του από το Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ τόνισε ότι εγκαταλείπει την ονομασία NAFTA (Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών) ενώ πρόσθεσε ότι θα εξετασθεί αν ο Καναδάς θα συμμετάσχει στη καινούργια συμφωνία.

Συμπλήρωσε ότι οι συνομιλίες με τον Καναδά θα ξεκινήσουν σύντομα. «Προσκαλούμε τους Καναδούς και ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε μια δίκαιη και επιτυχημένη συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετοχές εισηγμένων με σημαντική έκθεση στις διεθνείς αγορές κινήθηκαν ανοδικά. Ενδεικτικά, ο τίτλος της Caterpillar ενισχύθηκε 2,8% και της Boeing 1,2%.

Στο μεταξύ, θετικός ήταν και ο αντίχτυπος από την ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ στο διήμερο συνέδριο του Τζακσον Χολ την Παρασκευή.

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης είχε δηλώσει ότι «βλέπει» σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, σημειώνοντας ότι η οικονομία είναι ισχυρή και ότι μπορεί να αντέξει σφικτή νομισματική πολιτική.

«Το μεγαλύτερο κέρδος της ομιλίας είναι ότι δεν βλέπει τον πληθωρισμός να ανεβαίνει πάνω από το 2%...οπότε παραμένει κατάλληλη πολιτική η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων», σχολίασε ο Shawn Cruzτης TD Ameritrade.

Παράλληλα, έκπληξη προκάλεσε (για άλλη μία φορά) στους επενδυτές ο CEO της Tesla. Ο Elon Musk, πρόεδρος της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ανακοίνωσε ότι δεν θα οδηγήσει την εταιρεία στην έξοδο από το χρηματιστήριο. «Πιστεύω ότι το καλύτερο μονοπάτι για την Tesla είναι να παραμείνει δημόσια», έγραψε στο site της εταιρείας. 

Στη Wall Street, o Dow Jones σημείωσε άνοδο 1,01% ή 260 μονάδων στις 26.049, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,77% στις 2.896 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,91% στις 8.017 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι S&P και Nasdaq έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά για δεύτερη διαδοχική μέρα.

Επιπλέον, μετά από έξι μήνες, ο Dow Jones κατάφερε να περάσει πάνω από τα επίπεδα διόρθωσης των 25.886 μονάδων, δηλαδή να κινηθεί 10% πάνω από το χαμηλό της 23ης Μαρτίου τις 23.533 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+3,1%) και Caterpillar (+2,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Pfizer (-2%) και Walmart (-0,6%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,3% στα 68,87 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.216 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% στο 1,1680 δολ. από 1,1622 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,81%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v