Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζουν τα ρεκόρ S&P και Nasdaq με το βλέμμα στο εμπόριο

Αισιοδοξία Μνούτσιν για κλείσιμο εμπορικής συμφωνίας και με τον Καναδά, ακόμη και αυτή την εβδομάδα. Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Μέρκελ. Υποχωρεί το δολάριο. Κέρδη για τον χρυσό, σταθεροποιητικά κινείται το πετρέλαιο.

Συνεχίζουν τα ρεκόρ S&P και Nasdaq με το βλέμμα στο εμπόριο

Με νέα ρεκόρ ξεκίνησαν τη συνεδρίαση οι S&P και Nasdaq, παίρνοντας ώθηση από τις ελπίδες ότι η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό θα οδηγήσει στην αποφυγή του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Υψηλότερα κατά 0,2% κινείται ο S&P στις 2.902 μονάδες -για πρώτη φορά σπάει το όριο των 2.900-, ενισχύεται 0,3% ο Nasdaq στις 8.037 μονάδες, κέρδη 0,2% για τον Dow, στις 26.106 μονάδες.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Στίβεν Μνούτσιν για κλείσιμο της ανανεωμένης συμφωνίας με τον Καναδά σύντομα, ακόμη και αυτή την εβδομάδα.

«Αυτή είναι μία σημαντική κίνηση προς τα εμπρός για το εμπόριο», σημείωσε στο CNBC, μία μέρα μετά την ανακοίνωση επίτευξης συμφωνίας με το Μεξικό.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ αναμένεται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για συνομιλίες. Εκπρόσωπός της σημείωσε ότι ο Καναδάς θα υπογράψει μόνο μία νέα συμφωνία που θα είναι καλή για τη χώρα.

Στην αποκλιμάκωση των εντάσεων εντάσσεται και η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος, με τους δύο ηγέτες να «υποστηρίζουν έντονα τις συνεχιζόμενες συζητήσεις», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έφτασαν χθες οι S&P και Nasdaq, για δεύτερη σερί συνεδρίαση, με τον Ντόναλντ Τραμπ να τουιτάρει την είδηση για τον τεχνολογικό δείκτη.

Στο μέτωπο του εμπορικού ελλείμματος, στο οποίο έχει αναφερθεί αρκετές φορές ο Αμερικανός πρόεδρος, η πρώτη ανάγνωση για τον Ιούλιο δείχνει ότι διευρύνθηκε, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε μηνών. Το γεγονός ίσως οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Η διαφορά όσον αφορά τα εμπορικά προϊόντα -εξαιρουμένων των υπηρεσιών- αυξήθηκε 6,3%, στα 72,2 δισ. δολάρια από το αναθεωρημένο ποσό των 67,9 δισ. του Ιουνίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να φτάσει στα 69,4 δισ. δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων υποχωρεί (-0,3%, στα 94,46), καθώς η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό δίνει ώθηση στη διάθεση για ρίσκο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό με ήπια κέρδη κατά 0,1% τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 68,98 δολάρια ανά βαρέλι. Κέρδη (+0,2%) και για τον χρυσό, που διαμορφώνεται στα 1.218 δολάρια/ουγγιά.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury ενισχύεται, στο 2,87%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v