Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street με βαρίδι την τεχνολογία

Με απώλειες έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις και πολλές εναλλαγές προσήμων. Πτώση 1,7% για τη μετοχή της Apple. Σε υψηλό δύο μηνών ο χρυσός.

Πτώση στη Wall Street με βαρίδι την τεχνολογία

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων, στις γεωπολιτικές ανησυχίες, στα εταιρικά αποτελέσματα και στις λιανικές πωλήσεις.

Ειδικότερα, υψηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,16% και η απόδοση του 30ετούς σημείωσε άνοδο δύο μονάδων στο 3,34%.

Σημειώνεται ότι οι υψηλές αποδόσεις ανεβάζουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και ωθούν τους επενδυτές εκτός χρηματιστηρίου.

Παράλληλα, απογοήτευσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ καθώς σημείωσαν άνοδο μόλις 0,1% σε σχέση με τον Αύγουστο έναντι ανόδου 0,6% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Επιπλέον, επέστρεψαν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες μετά την απειλή Τραμπ για βαριά τιμωρία στην Σαουδική Αραβία σε περίπτωση εμπλοκής της στην εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,35% ή 90 μονάδες στις 25.250, ο S&P σημείωσε πτώση 0,59% στις 2.750 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,88% στις 7.430 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+1,9%) και Procter & Gamble (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Cisco Systems (-1,8%) και Apple (-1,7%).

Στο μεταξύ, ισχυρά αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Bank of America καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 66 σεντς από 46 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα έσοδα ανήλθαν στα 22,8 δις. δολάρια από 21,8 δις. πέρυσι. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στα 62 σεντς και έσοδα στα 22,6 δισ.

Τα εταιρικά αποτελέσματα αναμένεται να δημιουργήσουν την τάση στην αγορά τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με την FactSet, οι αναλυτές αναμένουν ανάπτυξη κερδοφορίας 19% και ανάπτυξη πωλήσεων 7%. Και ενώ όλα δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει ανοδικά, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι προβλέψεις είναι υπεραισιόδοξες ή ότι τα κέρδη θα είναι πρόσκαιρα εξαιτίας των φορολογικών ελαφρύνσεων Τραμπ.

Παραμένοντας στο εταιρικό μέτωπο, η Sears Holdings υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο Άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ σήμερα το πρωί, θέτοντας εν αμφιβόλω το μέλλον της αιωνόβιας εταιρείας λιανικών πωλήσεων που κάποτε κυριαρχούσε στα αμερικανικά mall.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 0,7% στα 71,78 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,7% στα 1.230 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1579 δολ. από 1,1559 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v