Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ισχυρό χτύπημα στη Wall Street

Στο «κόκκινο» οι δείκτες, με τον Dow Jones να υποχωρεί κάτω από τις 25.000 μονάδες. Σε αρνητικό έδαφος για το 2018 ο S&P. Στο 2,86% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Βουτιά 3% για το αργό. Μπαράζ πωλήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Νέο ισχυρό χτύπημα στη Wall Street

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη ύφεση και πιθανή κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 2,8% ή 701 μονάδες στις 24.534 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 2,08% στις 7.010 μονάδες. Απώλειες 2,5% καταγράφει ο S&P 500 στις 2.631 μονάδες.

Σε αρνητικό έδαφος για το 2018 γύρισαν οι Dow Jones και S&P 500. Την Τρίτη, οι τρεις δείκτες είχαν υποχωρήσει πάνω από 3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές Οκτωβρίου. 

Οι καναδικές αρχές συνέλαβαν τη CFO της Huawei, Meng Wanzhou, την Τετάρτη στο Βανκούβερ. Η σύλληψη έχει τροφοδοτήσει ανησυχίες για ανανέωση της διαμάχης ΗΠΑ και Κίνας, σε μία χρονική στιγμή που και οι δύο οικονομικές δυνάμεις ετοιμάζονται να προβούν σε τρίμηνες διαπραγματεύσεις για την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Οι μετοχές δέχονται πιέσεις και από την πτώση του αργού πετρελαίου. Η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου υποχώρησε 2,6% στα 51,51 δολάρια το βαρέλι. Οι χώρες του ΟΠΕΚ συμφώνησαν σε μείωση της παραγωγής αργού, αλλά ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας άφησε να εννοηθεί ότι η μείωση είναι μικρότερη από αυτήν που αναμενόταν.

Από τις διεθνείς αγορές, μεγάλη πτώση σημειώνουν την Πέμπτη και οι ευρωπαϊκές αγορές.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 3,3%, στο Παρίσι ο CAC 3,4%, στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 3,5%. Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κινείται αρνητικά 3,5% ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη κατά 2,6%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει αρνητική κίνηση 3, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Ιούνιο του 2016, που έγινε το δημοψήφισμα του Brexit. Ο τεχνολογικός δείκτης SX8P υποχωρεί 2,9%.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτινάχτηκε σε υψηλό 10 ετών τον Οκτώβριο, σημειώνοντας άνοδο 1,7%, παρά τους δασμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ.

Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε στα 55,5 δισ. δολάρια από 54,6 δισ. τον Σεπτέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το μεγαλύτερο από τον Οκτώβριο του 2008.

Το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα αυξήθηκε ξανά, σκαρφαλώνοντας στο ιστορικό υψηλό των 43,1 δισ. δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν νέα αίτηση για επιδόματα ανεργίας υποχώρησε ελαφρώς στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά παρέμεινε κοντά σε υψηλό πέντε μηνών.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ήταν μειωμένες κατά 5.000, στο εποχικά προσαρμοσμένο νούμερο των 231.000 για τις επτά ημέρες μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουτάει 3% στα 51,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,4% υψηλότερα στα 1.247 δολάρια ανά ουγγιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,138 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί πέντε μονάδες βάσης στο 2,86%. 

Στο ταμπλό, στο «κόκκινο» βρίσκονται και οι 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει η μετοχή της Boeing, η οποία υποχωρεί 6,6% στα 319 δολάρια.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v