Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed απογοήτευσε τη Wall Street

Σε νέες ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. «Βουτιά» 352 μονάδων για τον Dow Jones. Αύξησε τα επιτόκια η Fed. Ανέκαμψε το πετρέλαιο. Σε χαμηλό 9 μηνών το αμερικανικό 10ετές ομόλογο.

Η Fed απογοήτευσε τη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε στην τέταρτη και τελευταία αύξηση των επιτοκίων εντός του 2018 στο 2,25% έως 2,5%.

Επιπλέον, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προβλέπουν λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων για την επόμενη χρονιά, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών και το ευρύτερο κλίμα στην αγορά.

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fed, η Wall Street γύρισε σε αρνητικό έδαφος με τις πιέσεις να κλιμακώνονται κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Τζέρομ Πάουελ.

Μεταξύ άλλων, ο Πάουελ υποστήριξε ότι το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο κατώτατο σημείο του «ουδέτερου εύρους». Ουδέτερο θεωρείται το επιτόκιο το οποίο δεν υποβοηθάει ούτε περιορίζει την οικονομία.

Παράλληλα ο Πάουελ ανέφερε πως οι αποφάσεις της Fed δεν επηρεάζονται από την πολιτική. «Τίποτα δεν θα μας εμποδίσει να κάνουμε αυτού που πιστεύουμε ότι είναι το σωστό» υπογράμμισε, κάνοντας ένα έμμεσο σχόλιο για τις διαρκείς παρεμβάσεις του Ντόναλντ Τραμπ και την κριτική που έχει ασκήσει στις αυξήσεις επιτοκίων.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,49% ή 352 μονάδες στις 23.323, ο S&P κατέγραψε πτώση 1,54% στις 2.506 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,17% στις 6.636 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (+0,6%) και Travelers (+0,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-4,3%) και Nike (-3,2%).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα συναντηθούν τον Ιανουάριο. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η συνάντηση θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα, αν και το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, άνοδο σημείωσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταρτίζει η ένωση κτηματομεσιτών NΑR, οι μεταπωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν 1,9% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,32 εκατ. μονάδων.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι μεταπωλήσεις θα υποχωρήσουν στις 5,2 εκατ. μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε 2,1% στα 47,20 δολ. ανά βαρέλι μετά από «βουτιά» 7,3% την Τρίτη και η τιμή του χρυσού έπιασε νέο υψηλό πέντε μηνών σημειώνοντας άνοδο 0,2% στα 1.256 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1380 δολ. από 1,1360 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έπιασε χαμηλό εννέα μηνών στο 2,76%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v