Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευστοποιήσεις στη Wall Street με το βλέμμα στον Πάουελ

Στο «κόκκινο» το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει το επιτόκιο. Σε χαμηλό έτους ο Dow Jones που διέγραψε 800 μονάδες. Στο 2,78% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Άνοδος για τον χρυσό.

Ρευστοποιήσεις στη Wall Street με το βλέμμα στον Πάουελ

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές μετά την αύξηση του επιτοκίου από τη Fed και το σήμα για «φρένο» στις αυξήσεις την επόμενη χρονιά.

Οι τρεις δείκτες διέγραψαν τα κέρδη μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Fed, επέστρεψαν και πάλι σε θετικό έδαφος προτού βουτήξουν στο «κόκκινο» κατά τη διάρκεια της συνέντευξη τύπου του Τζερόμ Πάουελ.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 2,1% ή 500 στις 23.128 μονάδες, περίπου 800 μονάδες χαμηλότερα από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν όταν δημοσιεύτηκε η απόφαση της Fed και σε νέο χαμηλό για το 2018.

Ο Nasdaq κινείται 2,2% χαμηλότερα στις 6.629 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,7% στις 2.506 μονάδες.

Ο κ. Πάουελ τόνισε ότι το outlook του πληθωρισμού επιτρέπει στη Fed να διατηρήσει υπομονετική στάση όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Πάουελ υπογράμμισε πως πλέον υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων.

Η Fed έλαβε υπόψη την αδυναμία της αγοράς και θα παρακολουθεί πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, επισήμανε ο ίδιος.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι μεταπωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν 1,9% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,32 εκατ. μονάδων.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι μεταπωλήσεις θα υποχωρήσουν στις 5,2 εκατ. μονάδες.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο επιχειρεί να ανακάμψει από τη χθεσινή ελεύθερη πτώση, καταγράφοντας άνοδο 0,5% στα 46,3 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,141 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διευρύνει την πτώση μετά τη Fed, υποχωρώντας στο 2,78%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Facebook βουτάει 4,8%, μετά τις νέες αποκαλύψεις για κατάχρηση προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v