Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sell off στη Wall Street

Στο «κόκκινο» οι δείκτες στην αμερικανική αγορά. Eχασε τις 23.000 μονάδες ο Dow που βουτάει πάνω από 2,5%. Σε bear market ο Nasdaq. Στο 2,76% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Μεγάλη πτώση για το δολάριο. Υποχωρεί 3% το αργό. Ράλι 1% για τον χρυσό.

Sell off στη Wall Street

Μεγάλη πτώση σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές, διευρύνοντας τις απώλειες μετά τις ενδείξεις ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται διστακτικός στην υπογραφή νομοσχεδίου που θα διασφάλιζε τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. 

Ο Dow Jones υποχωρεί 2,6% ή 600 μονάδες στις 22.717 μονάδες. Ο Nasdaq κινείται 2,5% χαμηλότερα στις 6.467 μονάδες, μπαίνοντας σε bear market. Ο S&P 500 καταγράφει πτώση 2,3% στις 2.448 μονάδες.

Οι δείκτες κατέγραψαν ισχυρές απώλειες και την Τετάρτη, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από το σήμα της Fed ότι θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις το 2019. 

Η Fed αύξησε όπως αναμενόταν το βασικό επιτόκιο, αλλά έστειλε σήμα ότι θα επιβραδύνει την πορεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής την επόμενη χρονιά.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι τα ρίσκα είναι ισορροπημένα, αλλά τονίζει ότι θα παρακολουθεί τις παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα όσον αφορά την ανάπτυξη, ενώ αναφέρθηκε και στην αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 10.000 την εβδομάδα που έληξε στις 15 Δεκεμβρίου, στις 216.000 από 206.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν στις 214.000.

Ο μέσος όρος των αιτήσεων τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, υποχώρησε στις 222.000 από 224.750.

Εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στα 1,688 εκατομμύρια από 1,661 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 4,2% στα 45,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 1% υψηλότερα, στα 1.269 δολάρια η ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει ισχυρές απώλειες έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,145 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται δύο μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 2,75%.

Στο ταμπλό, σε ελεύθερη πτώση (-12%) βρίσκεται η μετοχή του Twitter, μετά από έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που διαπιστώνει ότι το κοινωνικό δίκτυο είναι ένα «τοξικό μέρος» για τις γυναίκες. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v