Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξανά στο «βαθύ κόκκινο» η Wall Street

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν για άλλη μια συνεδρίαση στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Πέρασε κάτω και από τις 23.000 μονάδες ο Dow Jones. Στα πρόθυρα «bear market» ο Nasdaq. «Βουτιά» 4,8% για το πετρέλαιο. Σε υψηλό έξι μηνών ο χρυσός.

Ξανά στο «βαθύ κόκκινο» η Wall Street

Βαριές απώλειες κατέγραψε η Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια για τέταρτη και τελευταία φορά εντός του 2018.

Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα τον ΗΠΑ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων στο 2,25% έως 2,5% παρά τις έντονες αντιρρήσεις Τραμπ που καλούσε τους τραπεζίτες «να μην αφαιρέσουν άλλη ρευστότητα από την αγορά».

Επιπλέον οι αξιωματούχοι της Fed προέβλεψαν δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2019 αντί για τρεις που ανέμεναν τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος και από άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει το νομοσχέδιο που διασφαλίζει την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εμμένοντας στην κατασκευή του τοίχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Στη Wall Street, o Dow Jones «βούλιαξε» 1,99% ή 465 μονάδες στις 22.859, ο S&P υποχώρησε 1,58% στις 2.467 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,63% στις 6.528 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ενδοσυνεδριακά τόσο ο S&P όσο και ο Nasdaq βρέθηκαν σε επίπεδα «bear market», δηλαδή 20% κάτω από τα πρόσφατα υψηλά.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Walgreens Boots (-5,5%), United Technologies (-4,2%) και Walmart (-4,1%) ενώ άνοδο σημείωσε μόνο ο τίτλος της Johnson & Johnson (+0,1%).

Στο μεταξύ, κατηγορίες κατά δύο Κινέζων για κυβερνοεπιθέσεις κατά αμερικανικών υπηρεσιών και εταιρειών απήγγειλαν Αμερικανοί εισαγγελείς.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο Κινέζοι πραγματοποίησαν τις επιθέσεις από την Κίνα με στόχο την υποκλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και εμπιστευτικών επιχειρηματικών και τεχνολογικών δεδομένων.

Στο στόχαστρο των Κινέζων βρέθηκαν σύμφωνα με το κατηγορητήριο το αμερικανικό ναυτικό, η NASA και εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στον τομέα της αεροναυπηγικής και του διαστήματος.

Παράλληλα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι την εβδομάδα που έληξε στις 15 Δεκεμβρίου κατατέθηκαν 216.000 νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, από 206.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν στις 214.000.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 4,8% στα 45,88 δολ. ανά βαρέλι λόγω των ανησυχιών για υπερ-προσφορά αργού στις αγορές ενώ η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό έξι μηνών σημειώνοντας άνοδο 0,6% στα 1.267 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,1470 δολ. από 1,1378 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,79%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v