Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι φόβοι για την ανάπτυξη πιέζουν τη Wall Street

Απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά από ένα πενθήμερο ράλι. Υποχωρεί το πετρέλαιο. Ενισχύεται το δολάριο. Βουτιά 8% για το Twitter. Στο 2,67% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Οι φόβοι για την ανάπτυξη πιέζουν τη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, καθώς η υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ευρωζώνης επαναφέρει τους φόβους για παγκόσμια επιβράδυνση. 

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,9% στις 25.150 μονάδες, ο Nasdsaq κινείται 1,17% χαμηλότερα στις 7.288 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 1,19% στις 2.702 μονάδες. 

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως αναμένει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης στο 1,3% έναντι του 1,9% που προέβλεπε τον Νοέμβριο, ενώ το 2020 η ανάπτυξη θα ανακάμψει στο 1,6% από 1,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Ο αξιωματούχος της Fed, Ρόμπερτ Κάπλαν, τόνισε πως η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, οι πιο σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες και το ενδεχόμενο οι φοροαπαλλαγές να μην δώσουν την αναμενόμενη ώθηση στην παραγωγικότητα, συνηγορούν υπέρ της εκτίμησης του πως η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις με 2% φέτος.

Οι δείκτες διεύρυναν τις απώλειες μετά τη δήλωση του οικονομικού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Λάρι Κάντλοου, πως υπάρχει «μεγάλη απόσταση» στις εμπορικές διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την Κίνα. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ήταν λιγότερες κατά 19.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποχωρώντας στο εποχικά προσαρμοσμένο σημείο των 234.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ήδη λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας υποχώρησε κατά 42.000, στο 1,74 εκατ.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του αργού πετρελαίου υποχωρεί 1,23% στα 53,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,2% χαμηλότερα στα 1.312 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται τρεις μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 2,67%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,133 δολ./ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Twitter υποχωρεί 8%. Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο ανακοίνωσε ότι οι μηνιαίοι χρήστες ήταν λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι. 

Βουτιά 12% πραγματοποιεί η μετοχή της Fiat Chrysler. H αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία υποβάθμισε τις προβλέψεις για τα κέρδη του 2019. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v