Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη «κοκκίνισε» τη Wall Street

Τέταρτη σερί πτώση για το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει 202 μονάδες. Προβληματισμός για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Ισχυρή άνοδος για το δολάριο. Στο 3,64% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη «κοκκίνισε» τη Wall Street

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη μετά τη μεγάλη μείωση των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ.

Όπως ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, η ΕΚΤ προβλέπει πλέον ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,1% το 2019 αντί για 1,7% που ανέμενε προηγουμένως. Επιπλέον, η ανάπτυξη θα αυξηθεί στο 1,6% το 2020 και θα υποχωρήσει στο 1,5% το 2021.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και η πιθανή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας.

Και ενώ η συμφωνία δείχνει κοντά, το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ προβληματίζει. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, οι δασμοί που επέβαλε ο Τραμπ δεν είχαν το αναμενόμενο αντίχτυπο στο εμπορικό ισοζύγιο καθώς το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ «εκτοξεύτηκε» σε υψηλό 10 ετών τον Δεκέμβριο.

Στο μεταξύ, η κινεζική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Huawei κατέθεσε αγωγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, την Πέμπτη, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος που περιορίζει την πρόσβαση της στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αντισυνταγματικός.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η επιχείρηση ενημέρωσε ότι έχει προσφύγει σε δικαστήριο του Τέξας για την απαγόρευση χρήσης του εξοπλισμού της από ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

«Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα αποτύχει να προσκομίσει στοιχεία που να δικαιολογούν τους περιορισμούς στα προϊόντα της Huawei. Είμαστε αναγκασμένοι να αναλάβουμε αυτή τη νομική δράση ως σωστή και έσχατη λύση», δήλωσε ο πρόεδρος της Huawei Guo Ping.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,79% ή 202 μονάδες στις 25.471, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,81% στις 2.748 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,13% στις 7.421 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Exxon Mobil (+1%) και Verizon (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-2,5%) και Caterpillar (-1,6%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 0,8% στα 56,66 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,1% στα 1.286 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 1% έναντι του ευρώ στο 1,1186 δολ. από 1,1309 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης στο 2,64%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v