Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στη Wall Street με «βαρίδι» την Boeing

Διαγράφουν τα κέρδη οι δείκτες στην αμερικανική αγορά καθώς υποχωρεί η αισιοδοξία για το εμπόριο. Ενισχύεται το δολάριο. Κέρδη για το αργό.

Αρνητικό γύρισμα στη Wall Street με «βαρίδι» την Boeing

Σε αρνητικό έδαφος γυρίζουν οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, μετά τα στοιχεία που έδειξαν αναπάντεχη πτώση στις κατασκευαστικές δαπάνες τον Δεκέμβριο και ενώ υποχωρεί η αισιοδοξία για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας. 

Ο Dow Jones διολισθαίνει 1,22% στις 25.708 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,99% χαμηλότερα στις 7.520 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,99% στις 2.774 μονάδες.

Οι κατασκευαστικές δαπάνες υποχώρησαν κατά -0,6% τον τελευταίο μήνα του έτους. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν ανοδική κίνηση 0,2%.

Οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 4,1% για το σύνολο του 2018 σε σχέση με το 2017.

Οι μετοχές δέχονται πιέσεις και από την πτώση του τεχνολογικού τομέα του S&P 500. 

Οι μετοχές ξεκίνησαν αρχικά σε θετικό έδαφος, λαμβάνοντας ώθηση από δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στο μεταξύ τους εμπορικό μπρα ντε φερ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν καταγράψει σαφή πρόοδο και μια συμφωνία αρχίζει να διαγράφεται, σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει.

«Τα τελευταία νέα ενισχύουν την εντύπωση ότι από βραχυπρόθεσμη μακροοικονομική οπτική, η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας είναι ο μοναδικός καταλύτης» ανέφερε αναλυτής της OANDA σε επιστολή προς τους πελάτες. «Ωστόσο, είναι μια γεμάτη εβδομάδα στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων. Έχουμε πληθώρα αποφάσεων κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια, ξεκινώντας από την κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας την Τρίτη, την Τράπεζα του Καναδά την Τετάρτη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη» πρόσθεσε.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 1,15% στα 56,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,82% στα 1.288 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,334 δολ/ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομόλογου κινείται μια μονάδα βάσης χαμηλότερα στο 2,74%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Kraft Heinz κινείται 2,2% υψηλότερα το πρωί της Δευτέρας. Η Morgan Stanley αναβάθμισε τη σύσταση της μετοχής σε equal weight από underweight.

Βουτιά 3% πραγματοποιούν οι μετοχές των Boeing και United Health, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v