Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εμπόριο στήριξε την άνοδο στη Wall Street

Πάνω από τις 26.000 μονάδες επέστρεψε ο Dow Jones. Αισιοδοξία για τις εξελίξεις στο εμπόριο. Σε χαμηλό πέντε εβδομάδων ο χρυσός. Πτώση 2,5% για το πετρέλαιο.

Το εμπόριο στήριξε την άνοδο στη Wall Street

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street μετά από δημοσίευμα του Bloomberg ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι κοντά στην οριστικοποίηση μιας εμπορικής συμφωνίας που θα λάβει τις υπογραφές του πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του κινέζου ομόλογου του Σι Τζίπινγκ.

Νωρίτερα, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow είχε υποστηρίξει ότι οι δύο χώρες έχουν επιτύχει «εντυπωσιακή» πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Το ίδιο είχε δηλώσει και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Στο μεταξύ, επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, με βάση τον δείκτη προσωπικής κατανάλωσης (PCE).

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης ενισχύθηκε 1,7% τον Δεκέμβριο του 2018, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Τον Νοέμβριο είχε σημειώσει ετήσια άνοδο 1,8%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,1%.

Η ετήσια μεταβολή του δείκτη προσωπικής κατανάλωσης παρέμεινε σταθερή στο 1,9%, ενώ σε μηνιαία βάση κινήθηκε 0,2% υψηλότερα.

Παράλληλα, πτώση σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες και το προσωπικό εισόδημα. Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες διολίσθησαν 0,5% τον Δεκέμβριο, ενώ το προσωπικό εισόδημα υποχώρησε 0,1% τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο τον Φεβρουάριο, αλλά διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε στις 93,8 μονάδες τον Φεβρουάριο από 91,2 τον Ιανουάριο.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μεγαλύτερη άνοδο στις 95,7 μονάδες.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,43% ή 111 μονάδες στις 26.027, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,69% στις 2.803 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,83% στις 7.595 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+2%) και UnitedHealth (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-6,4%) και Walmart (-1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 2,5% στα 55,80 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλό πέντε εβδομάδων και συγκεκριμένα κατά 1,3% στα 1.299 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1360 δολ. από 1,1372 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο τριών μονάδων βάσης στο 2,74%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v