Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street

Ολική ανατροπή στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίζει 116 μονάδες από 350 που έχανε στην έναρξη της συνεδρίασης. Βαριές οι εβδομαδιαίες απώλειες για τους δείκτες. «Βουτιά» 7,3% για τη μετοχή της Uber.

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με τους επενδυτές για άλλη μια συνεδρίαση να επικεντρώνονται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Νωρίτερα, σε ισχύ τέθηκε η αύξηση στο 25% των αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, την ώρα που οι αντιπροσωπείες των δυο πλευρών προσπαθούν να καταλήξουν σε κάποια εμπορική συμφωνία.

Σαν πρώτη αντίδραση, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε την «βαθύτατη λύπη» του για την απόφαση των ΗΠΑ, λέγοντας πως θα λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε μέσω twitter ότι: «Οι συνομιλίες με την Κίνα συνεχίζονται με πολύ ευχάριστο τρόπο -δεν υπάρχει απολύτως καμία ανάγκη για βιασύνη- καθώς οι δασμοί 25% σε προϊόντα αξίας $250 δισ. πληρώνονται πια στις ΗΠΑ από την Κίνα».

Αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες με τους Κινέζους διαπραγματευτές για το εμπόριο.

Ο ίδιος, σε δηλώσεις που έκανε καθώς έφευγε από το γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ, ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν για σήμερα.

Αντίστοιχα, ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λίου Χε, ο οποίος προΐστατο της κινεζικής αντιπροσωπείας, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει ότι οι συνομιλίες «πήγαν σχετικά καλά».

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,45% ή 116 μονάδες στις 25.944, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,38% στις 2.881 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,08% στις 7.916 μονάδες.

Στην εβδομάδα και οι τρεις δείκτες μέτρησαν απώλειες άνω του 2%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walmart (+2,2%) και Coca Cola (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Apple (-1,7%) και Intel (-1,3%).

Επιπλέον, με πτώση 7,3% έκανε ντεμπούτο η μετοχή της Uber στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Υπενθυμίζεται ότι η υπηρεσίας διαμοιρασμού αυτοκινήτου είχε συγκεντρώσει $8,1 δισ. στην IPO τιμολογώντας τη μετοχή στα 45 δολάρια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε οριακή πτώση 0,1% στα 61,70 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,2% στα 1.287 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1233 δολ. από 1,1215 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 2,46%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v