Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επαφή με τα ρεκόρ η Wall Street

Κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον S&P να κινείται ακόμα και πάνω από τις 3.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του. Ρεκόρ για τον Nasdaq. «Άλμα» 4,5% για το πετρέλαιο. Πιέσεις στο δολάριο.

Σε επαφή με τα ρεκόρ η Wall Street

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street μετά τις δηλώσεις του Τζέρομ Πάουελ στο Κογκρέσο που επανέφεραν στο προσκήνιο τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Fed.

Ειδικότερα ο επικεφαλής της Fed υποστήριξε ότι οι ανησυχίες για την εμπορική πολιτική και την αδύναμη παγκόσμια οικονομία «συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας», προσθέτοντας πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει για να διατηρήσει τη δεκαετή οικονομική επέκταση.

«Η διαφαινόμενη πρόοδος στο εμπόριο μετατράπηκε σε περισσότερη αβεβαιότητα και οι επαφές μας από τον επιχειρηματικό και αγροτικό τομέα μετέφεραν έντονες ανησυχίες για τις εξελίξεις στο εμπόριο», υπογράμμισε ο κ. Πάουελ, επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις των επιχειρήσεων έχουν επιβραδυνθεί κάπως.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι έχει «μετριαστεί» και η συνολικότερη ανάπτυξη, ενώ «υπάρχει ο κίνδυνος, ο αδύναμος πληθωρισμός να είναι ακόμα πιο επίμονος από ό,τι αναμένεται αυτή τη στιγμή» και να μην αποδειχθεί παροδικός όπως έχουν υποστηρίξει πολλάκις αξιωματούχοι της Fed.

Στο μεταξύ, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έκριναν ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αβεβαιότητες και τα καθοδικά ρίσκα στο outlook της αμερικανικής οικονομίας στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, ενισχύοντας τις πιθανότητες για μια μείωση επιτοκίου βραχυπρόθεσμα.

«Πολλοί έκριναν ότι θα είναι επιβεβλημένη η επιπρόσθετη νομισματική διευκόλυνση βραχυπρόθεσμα αν οι τελευταίες εξελίξεις διατηρηθούν και συνεχίσουν να επιβαρύνουν το οικονομικό outlook» αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της 18ης και 19ης Ιουνίου.

Επιπλέον, συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Λιου Χε, είχαν ο εμπορικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόμπερτ Λάιτιζερ, και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, την Τρίτη, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε το τηλεφώνημα, σε δήλωσή του την Τετάρτη, την ώρα που όπως σημειώνει και το CNBC οι δύο πλευρές ξεκαθαρίζουν τις εμπορικές διαφωνίες τους.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, «οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με στόχο την επίλυση των διαφορών τους στο εμπόριο».

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,29% ή 76 μονάδες στις 26.860, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,45% στις 2.993 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,75% στις 8.202 μονάδες.

Νωρίτερα ο S&P είχε φτάσει να ενισχύεται έως τις 3.002 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Chevron (+1,7%) και Walt Disney (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-1,1%) και Goldman Sachs (-0,9%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε «άλμα» 4,5% στα 60,43 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,9% στα 1.412 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1256 δολ. από 1,1208 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 2,06%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v