Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ανόδου στη Wall Street

Περιορίζουν τις απώλειες οι δείκτες στην αμερικανική αγορά με τον Nasdaq να γυρίζει σε θετικό έδαφος. Πάνω από τα $1500 ο χρυσός. Κάτω από το 1,6% το αμερικανικό 10ετές. Πτώση 3,8% για JP Morgan.

Προσπάθεια ανόδου στη Wall Street

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, περιορίζοντας τις αρχικά βαριές απώλειες μετά το μπαράζ μειώσεων επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες και την επακόλουθη βουτιά στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Ο Dow Jones καταγράφει πτώση 03% στις 25.955 μονάδες, ενώ είχε ξεκινήσει με πτώση 2,2%. Ο Nasdaq ενισχύεται 0,22 στις 7.851 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,09% στις 2.879 μονάδες. 

Οι κεντρικές τράπεζες στην Ινδία, τη Νέα Ζηλανδία και στην Ταϊλάνδη μείωσαν τα επιτόκια σε επίπεδα χαμηλότερα από τις προβλέψεις, σε μια κίνηση που αντανακλά τις ανησυχίες για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η απόδοση των αμερικανικού 10ετούς ομολόγου βούτηξε ως το 1,59%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016. Την ίδια στιγμή η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,6%. Η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου υποχωρεί στο 1,49%, του ισπανικού στο 0,17% ενώ σε αρνητικό έδαφος βρίσκεται και το 10ετές ιρλανδικό yield, στο -0,028%.

Οι αποδόσεις, όπως αναφέρουν οι Financial Times, έχουν καταγράψει πτώση 33 μονάδων βάσης αυτόν τον μήνα μόνο, λόγω της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

«Βλέπουμε μια μεγάλη πτώση στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κάτω από το 1,65%. Αυτό αυξάνει τους φόβους για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου στην οικονομία» δήλωσε στο MarketWatch στην Spartan Capital Securities.

Ο δείκτης VIX της CBOE ο οποιός καταγράφει τη μεταβλητότητα στον S&P 500, γνωστός και ως δείκτης «φόβου», πραγματοποιεί άλμα 15% στις 23,25 μονάδες. 

Οι μετοχές διεύρυναν τις απώλειες μετά τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι το πρόβλημα των ΗΠΑ δεν είναι η Κίνα αλλά η Fed, η οποία δεν μειώνει τα επιτόκια. «Το πρόβλημά μας είναι πως η Fed είναι πολύ περήφανη να παραδεχτεί το λάθος της που μείωσε πολύ γρήγορα τα επιτόκια και προχώρησε σε υπερβολική σύσφιξη (και ότι είχα δίκιο). Πρέπει να κάνει μεγαλύτερες και ταχύτερες μειώσεις και να σταματήσει τη γελοία ποσοτική σύσφιξη» έγραψε ο Τραμπ σε μια σειρά από «τιτιβίσματα».

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουτάει 2,8% στα 52,7 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός καταγράφει άνοδο 1,7% στα 1.509 δολάρια ανά ουγκιά, σε νέο υψηλό εξαετίας.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει 0,2% έναντι του ευρώ και 0,5% του γεν, ενώ ενισχύεται έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,122 δολ./ευρώ. 

Στο ταμπλό, μεγάλη πτώση σημειώνουν οι μετοχές των τραπεζών, οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες στις μειώσεις επιτοκίων. Η μετοχή της JP Morgan υποχωρεί 3,8% στα 106 δολάρια, ενώ η μετοχή της Goldman Sachs καταγράφει απώλειες 3,2% στα 199 δολάρια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v