Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 200 μονάδων για τον Dow μετά τη νέα πολιτική της Fed

Aλλάζει στρατηγική για τον πληθωρισμό η Fed. Ιστορική βουτιά του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο κατά 31,7% έφερε ο κορωνοϊός. Ακόμη 1.000.000 νέοι Αμερικανοί βρέθηκαν χωρίς δουλειά την τελευταία εβδομάδα.

Κέρδη 200 μονάδων για τον Dow μετά τη νέα πολιτική της Fed

Η βουτιά της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς λόγω πανδημίας, οι νέοι άνεργοι της τελευταίας εβδομάδας, αλλά και η ομιλία του προέδρου της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών στο trading της Πέμπτης.

Την παράσταση σήμερα κλέβει η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, στην οποία υιοθετεί αλλαγή στρατηγικής για τον πληθωρισμό. Σε μια κίνηση που ο πρόεδρος χαρακτήρισε «ισχυρό update» της πολιτικής της, η κεντρική τράπεζα συμφώνησε επισήμως σε μια πολιτική «μέσης στόχευσης του πληθωρισμού». Αυτό σημαίνει ότι θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να τρέξει «μετρίως» πάνω από τον στόχο 2% της Fed «για κάποιο χρονικό διάστημα», μετά από περιόδους που έχει τρέξει κάτω από αυτό τον στόχο.

Ο Dow Jones κερδίζει 0,7%, στις 28.532 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 0,2%, στις 3.484 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται χαμηλότερα κατά 0,4%, στις 11.644 μονάδες.

Κατά 31,7% βυθίστηκε το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, καθώς η πανδημία προκάλεσε εκτεταμένα lockdown και αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με το CNBC, oι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η πτώση θα φτάσει στο 32,5%, ενώ η πρώτη εκτίμηση που είχε ανακοινωθεί στις 30 Ιουλίου έκανε λόγο για βουτιά 32,9% σε ετήσια βάση.

Συγκριτικά, στο χειρότερο τρίμηνο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 καταγράφηκε πτώση του ΑΕΠ κατά 8,4%, το τέταρτο τρίμηνο εκείνης της χρονιάς. Το αμέσως προηγούμενο χαμηλό ήταν 10% «βουτιά» το πρώτο τρίμηνο του 1958.

Την κατάρρευση της οικονομίας έφερε η «βουτιά» των καταναλωτικών δαπανών, που συνήθως αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα του ΑΕΠ, καθώς οι Αμερικανοί έμειναν στο σπίτι, χωρίς να ξοδεύουν χρήματα σε εστιατόρια, καταστήματα λιανικής και ταξίδια.

Ελαφρώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο νέοι άνεργοι (1.006.000) καταγράφηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Αυγούστου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και αναμενόταν. Οπως μεταδίδει το CNBC, ο αριθμός τους είναι μειωμένος σε σύγκριση με το 1,106 εκατ. μία εβδομάδα πριν, όταν για 22η εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κινήθηκαν αρκετά υψηλότερα από το ένα εκατομμύριο.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύεται 1,9 μονάδα βάσης, στο 0,70%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v