Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τραμπ έριξε τη Wall Street

Πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο με πρωταγωνιστή των απωλειών τον Nasdaq (-2,22%). Θετικός στον κορωνοϊό ο Ντόναλντ Τραμπ. Εβδομαδιαία «βουτιά» 8% για το πετρέλαιο. Στο 0,69% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Ο Τραμπ έριξε τη Wall Street

Απώλειες στη Wall Street μετά την ανακοίνωση Τραμπ ότι ο ίδιος και η σύζυγός του διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

«Ξεκινάμε αμέσως, την καραντίνα και τη διαδικασία ανάρρωσης», έγραψε στο twitter.

Στο μεταξύ, ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στην τελευταία έκθεση για την κατάσταση της αγοράς εργασίας πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες θέσεις εργασίας ήταν 661.000 τον Σεπτέμβριο έναντι 1,37 εκατ. τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν 800.000 νέες θέσεις εργασίας.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 7,9% από 8,4% τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.
Η πτώση του ποσοστού της ανεργίας συνοδεύτηκε από μια πτώση 0,3 ποσοστιαίων μονάδων στη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, στο 61,4%.

Παράλληλα, υψηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα με βάση την τελική μέτρηση του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε 8,5% στις 80,4 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η αρχική μέτρηση του δείκτη ήταν στις 78,9 μονάδες. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αναθεωρηθεί στις 79 μονάδες

Επιπλέον, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών για ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας 2,2 τρισ. δολαρίων κατά των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, παρά τις αντιρρήσεις του Λευκού Οίκου και των υψηλόβαθμων Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι είναι πιθανό να το καταψηφίσουν στη Γερουσία.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών έχει μεγάλο οικονομικό κόστος, παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί έχουν μειώσει τις απαιτήσεις τους, κατά ένα και πλέον τρισεκατομμύριο δολάρια, σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,48% ή 134 μονάδες στις 27.682, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,96% στις 3.348 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,22% στις 11.075 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Dow (+2,6%) και Caterpillar (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Amgen (-3,7%) και Apple (-3%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 4,3% στα 37,05 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,5% στα 1.907 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, το πετρέλαιο «βούλιαξε» 8% ενώ ο χρυσός κέρδισε 2,2%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,69%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1716 δολ. από 1,1747 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v