Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη και άνεργοι "τρομάζουν" την Wall Street

Οι φόβοι για τον "ευρωπαϊκό Νότο" και η ξαφνική αύξηση στους νέους ανέργους στις ΗΠΑ ασκούν έντονες πιέσεις (-2%) στην Wall, όπως και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (-2,5%). "Βουτιές" 5% στις αγορές Ισπανίας-Πορτογαλίας. 

Οι φόβοι για τον "ευρωπαϊκό Νότο" και η ξαφνική αύξηση στους νέους ανέργους στην αμερικανική απασχόληση, ασκούν αισθητές πιέσεις στην Wall Street, όπως και σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,7% στις 10.095 μονάδες, ο S&P 1,98% στις 1.075 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,89 στις 2.149 μονάδες.

Ο εβδομαδιαίος αριθμός των νέων ανέργων αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα περισσότερο απ’όσο αναμενόταν, κατά 480.000.

Η ανακοίνωση, στην συνέχεια, μεγαλύτερης της αναμενόμενης, αύξησης στις βιομηχανικές παραγγελίες, βοήθησε παροδικά μόνο τους βασικούς δείκτες, να περιορίσουν τις απώλειες.

Εντονες είναι οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Οι πιέσεις ξεκίνησαν από τις ασιατικές και ευρωπαϊκές συναλλαγές, αλλά διατηρούνται στο αμερικανικό χρηματιστήριο εξαιτίας και τα ων ζημιών 5 δισ. δολ. που παρουσίασε στο δ΄τρίμηνο η GMAC.

Πάντως η μετοχή της Cisco Systems ενισχύεται 2% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ΄τριμήνου, συγκρατώντας την πτώση του τεχνολογικού κλάδου.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η ευρέως αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια δεν έχει επίδραση, ενώ αντιθέτως κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την ευρωζώνη, καθώς τα προβλήματα στις αγορές ομολόγων επεκτείνονται από την Ελλάδα σε Πορτογαλία και Ισπανία.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,6% , ο DAX 1,7% , ενώ ο CAC 2,1%.  Ο βασικός δείκτης IBEX στην αγορά της Ισπανίας υποχωρεί 4,6% ενώ στην Πορτογαλία ο δείκτης PSI 20 πέφτει 4,6%. Ο ευρωπαϊκός δείκτης Eurotop εμφανίζει πτώση 2,5% και πλέον.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κράτησε το επιτόκιο του ευρώ στο αρνητικό ρεκόρ του 1% και επιβεβαίωσε ότι θα περιμένει μέχρι τον Μάρτιο πριν μελετήσει περαιτέρω ανάκληση των έκτακτων προγραμμάτων.

Πιέσεις ασκούνται και στις μετοχές τραπεζικών ομίλων, καθώς τα μεγέθη Deutsche Bank (-0,9%) και Banco Santander (-2,9%) δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v