Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Αρκετά κενά στο παζλ της νέας Ελληνικής

Η επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, το υφιστάμενο μετοχολόγιο της τράπεζας, είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει, χωρίς να έχει όμως ξεκαθαρίσει πώς.

Κύπρος: Αρκετά κενά στο παζλ της νέας Ελληνικής

Μία μέρα πριν να λήξει η προθεσμία άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης των μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, αρκετά δεδομένα παραμένουν άγνωστα ως προς τη διαμόρφωση της νέας μετοχικής σύνθεσης και του διοικητικού συμβουλίου.

Τα τελευταία περίπου έξι χρόνια, το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Third Point και η Wargaming, εταιρεία πολεμικών παιχνιδιών στο διαδίκτυο, ήταν οι βασικοί μεγαλομέτοχοι της ΗΒ. Μαζί, κατά το πλείστον, καθόριζαν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις αλλά και τη στρατηγική της τράπεζας. Το μεν αμερικανικό επενδυτικό ταμείο κατείχε το 26,2% και η Wargaming,το 24,9%.

Η επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, το υφιστάμενο μετοχολόγιο της τράπεζας, είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει, χωρίς να έχει όμως ξεκαθαρίσει πώς. Ένα άγνωστο μέχρι την περασμένη βδομάδα ταμείο, το 7Q, ενδέχεται να καταστεί ένας εκ των μεγάλων μετόχων της Ελληνικής, χωρίς να είναι γνωστοί οι μεριδιούχοι του. Το εν λόγω ταμείο έχει αγοράσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του συνόλου των δικαιωμάτων προτίμησης που δεν έχει ασκήσει η Third Point. Επιπρόσθετα το εν λόγω ταμείο φέρεται να κατέχει ένα ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου κοντά στο 4% το οποίο έχει εξασφαλίσει σταδιακά αγοράζοντας διάφορα πακέτα μετοχών με πράξεις εντός και εκτός χρηματιστηρίου.

Με την αγορά των δικαιωμάτων προτίμησης από την Third Point και δεδομένου ότι θα τα ασκήσει μέχρι αύριο που εκπνέει η σχετική προθεσμία, μπορεί να αυξήσει το ποσοστό στην ΗΒ κοντά στο 10%.

Το 7Q κατέχει 5,3% του μετοχικού κεφαλαίου της επενδυτικής εταιρείας Δήμητρα, δημιουργώντας συνειρμούς για τη σχέση που έχει με τον τρίτο μεγαλύτερο μέτοχο της Ελληνικής και με τη συνδεδεμένη Logicom. Η διοίκηση του 7Q θέλει να είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και, ως αποτέλεσμα, ελάχιστα στοιχεία είναι διαθέσιμα για τους μεριδιούχους του ταμείου της.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που συγκέντρωσε η StockWatch, η μητρική εταιρεία7Q Financial Services, εποπτεύεται από την ΕΚ ως ΚΕΠΕΥ και έλαβε σχετική άδεια λειτουργίας στις 4 Απριλίου του 2005. Με κεφάλαια €142 χιλ. και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 22%, έχει κατηγοριοποιηθεί στα μητρώα της ΕΚ, ως εταιρεία Medium–Low σε σχέση με θέματα ρίσκου. Το επενδυτικό ταμείο 7Q διατηρεί δύο επενδυτικά τμήματα, το Multi Opportunities και το Multi Asset Sustainable.

Το 7Q, με βάση τα επίσημα στοιχεία, είχε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 ενεργητικό διαχείρισης €11,3 εκ.. αρκετά μικρότερο από το ποσό που υπολογίζεται ότι χρειάζεται για να εξασκήσει όλα τα rights που απέκτησε από την Third Point.

Σύμφωνα με τα ίδια επίσημα στοιχεία, «καλοί ενημερωμένοι» επενδυτές έχουν €1,7 εκ. στο ενεργητικό του ταμείου και 4 θεσμικοί επενδυτές έχουν €9,6 εκ.

Δήμητρα και Wargaming πιθανοί μεγαλομέτοχοι

Στα διοικητικά πράγματα της ΗΒ αναμένεται να επανέλθει η επενδυτική εταιρεία Δήμητρα, της οποίας το ποσοστό σήμερα ανέρχεται στο 10,1%, αλλά δεν εκπροσωπείται στο ΔΣ. Η Δήμητρα, στην οποία έχει σημαντική συμμετοχή η εταιρεία Logicom, επίσημα έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα προτίμησης και επιπρόσθετα υπάρχει εκ μέρους της δέσμευση και σχετική συμφωνία με την ΗΒ ότι θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων προτίμησης που δεν θα ασκηθούν, αυξάνοντας το μετοχικό της κεφάλαιο μέχρι και 22,1%. Σε μία τέτοια περίπτωση και δεδομένου ότι η Wargaming που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ασκήσει τα δικαιώματα προτίμησης, οι δύο μαζί θα έχουν ουσιαστικό έλεγχο της Τράπεζας.

Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής και δεν υπάρχουν άλλωστε ενδείξεις ότι οι δύο αναμενόμενοι μεγαλομέτοχοι της Ελληνικής θα καθορίσουν ατζέντα συνεργασίας.

Νέος παίκτης στο μετοχολόγιο της τράπεζας προβάλλει και η Poppy Sarl, που συνδέεται με την Pimco. Οι πληροφορίες, ωστόσο, την φέρουν να μην διεκδικεί επιθετικά ρόλο στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας.Η Poppy Sarl,θα λάβει μετοχές της Ελληνικής αξίας €50 εκ., μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. 

Άγνωστο παραμένει αν θα συνεχίσει να εκπροσωπείται στο ΔΣ η European Bank of Reconstruction and Development. Η ΕBRD κατέχει σήμερα γύρω στο 5% των μετοχών της Ελληνικής.

Σε ότι αφορά την αρχιεπισκοπή, ο άλλοτε μεγαλομέτοχος της ΗΒ έχει περιορίσει σημαντικά το μετοχικό κεφάλαιο που διατηρούσε και επίσης έχει πωλήσει στην επενδυτική εταιρεία Δήμητρα το 50% των μετοχών της. Η αρχιεπισκοπή θα παραμείνει ως μέτοχος με ένα ποσοστό μόλις στο 1%.

ΠΗΓΗ: Stockwatch.com.cy

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v