Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τη Hochtief

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη ζήτησαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας Hochtief, η οποία και θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών. Στο τραπέζι θα τεθεί η προοπτική εισόδου του Διεθνούς Αεροδρομίου ”Ελ. Βενιζέλος” στο Χ.Α.

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τη Hochtief
της Έλενας Λάσκαρη

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη ζήτησαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας Hochtief, η οποία και θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών.

Στο τραπέζι θα τεθεί η προοπτική εισόδου του Διεθνούς Αεροδρομίου ”Ελ. Βενιζέλος” στο Χ.Α., σε άμεση συσχέτιση με την επέκταση της σύμβασης αλλά και την ανάληψη ενεργού ρόλου της γερμανικής εταιρίας στο αεροδρόμιο ”Μακεδονία” και στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης.

”Είναι μια σύνθετη διαπραγμάτευση” αναφέρει ο κ. Γ. Αλογοσκούφης σχετικά, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα και είναι ασαφής ο ορίζοντας ολοκλήρωσής τους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όμως, θα υπάρξει συνάντηση των δύο πλευρών εντός των προσεχών ημερών, ενώ σχεδιάζεται η συγκρότηση ομάδων εργασίας για τη διεύρυνηση όλων των πτυχών του ζητήματος.

Η εισαγωγή του ”Ελ. Βενιζέλος” στο Χ.Α. βρίσκεται στην ατζέντα της κυβέρνησης από την πρώτη θητεία της, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Ως βασική αιτία αναφέρεται η επιδίωξη της Hochtief για επέκταση της σύμβασης, η οποία υπογράφηκε το 1996 και εκπνέει το 2025.

Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου ήταν η εισαγωγή πακέτου μετοχών της τάξεως του 25%-35% στο Χ.Α. με ταυτόχρονη διάθεση μετοχών και από τους δύο μετόχους. Η Hochtief κατέχει το 40,01% των μετοχών του ”Ελ. Βενιζέλος”, το Δημόσιο έχει το... πάνω χέρι με ποσοστό 55%, ενώ το εναπομένον ποσοστό του 4,99% ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου.

Το ελληνικό δημόσιο δεν θα είχε αντίρρηση, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, να υπάρξει ανανέωση της σύμβασης. Εγείρεται ζήτημα κοινοτικής νομιμότητας, όμως, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης της Κομισιόν, η οποία σε τέτοιες περιπτώσεις προκρίνει τη διενέργεια νέου διαγωνισμού και έχει ήδη απορρίψει ανάλογα αιτήματα για μακροχρόνα παράταση συμβάσεων παραχώρησης δημόσιων υποδομών.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πάντως, πέφτουν τώρα δύο ακόμα συμπληρωματικές παράμετροι. Το ενδεχόμενο η γερμανική εταιρία να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διαχείριση του αεροδρομίου ”Μακεδονία” αλλά και στην κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, του δεύτερου μεγαλύτερου αερολιμένα έπειτα από αυτόν της Αθήνας, με προϋπολογισμό 1,2-1,4 δισ. ευρώ.

Μια άλλη παράμετρος που θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης έρχεται από το παρελθόν, καθώς μετρά διετία το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για συνένωση των μικρότερων αεροδρομίων της χώρας σε σχήμα το οποίο στη συνέχεια θα εισαχθεί στο Χ.Α.

Επί του παρόντος, πάντως, δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, στη βάση της ”δύσκολης διαπραγμάτευσης”, και δεν αποκλείεται η χρονική ολοκλήρωση του εγχειρήματος, όποια μορφή κι αν λάβει αυτό τελικά, να απαιτήσει ακόμα και το σύνολο του τρέχοντος έτους, μεταθέτοντας τις ”πρακτικές” εξελίξεις ίσως και για το 2009.



Στις αρχές Φεβρουαρίου, άλλωστε, υπό το βάρος της έντονης μεταβλητότητας στα χρηματιστήρια, της διάχυτης αβεβαιότητας για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, της κρησάρας από την οποία περνά η Κομισιόν τη νομοθετική διάταξη ”προστασίας” του ΟΤΕ αλλά και του νοσηρού κλίματος που πλανάται στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα, θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και αναμένεται να μορφοποιήσει το θολό τοπίο των αποκρατικοποιήσεων του 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο